Ciasto gruszkowe z czekoladą
Takie ciasto gruszkowe z czekoladą może „posłużyć” nawet jako tort urodzinowy. Pyszne ciasto migdałowe, gruszki duszone w rumie i miodzie i czekolada – wspaniałe smaki. Spróbujcie, to ciasto nie jest trudne, a ładnie się prezentuje i jest wyśmienite.
Uwaga: szklanka 200 ml
2 ½ szklanki mąki tortowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów w łupinkach
125 g masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
2/3 szklanki mleka
Wszystkie składniki umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładam do tortownicy (ja użyłam rozmiaru 23 cm, ale polecam rozmiar 26, a nawet 28 cm – ciasto będzie wtedy niższe, ale moim skromnym zdaniem będzie smaczniejszy stosunek ciasta do gruszek 😉 )
Tortownicę z ciastem wkładam do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wstawiam ciasto z lodówki na 35-40 minut do suchego patyczka.
W czasie, kiedy ciasto się piecze, przygotowuję gruszki.
Składniki:
800 g gruszek (jeśli chcesz przygotować ciasto w tortownicy 28 cm, będziesz potrzebować 1 kg gruszek)
6 łyżek miodu
50 ml rumu
¼ litra wody
Dodatkowo:
1 czekolada mleczna
1 ½ czekolady ciemnej
100 g masła
Gruszki obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroję jeszcze wzdłuż. Czyli z jednej gruszki mam 8 podłużnych cząstek.
Miód, rum i wodę podgrzewam w garnku, wkładam pokrojone gruszki i duszę na małym ogniu 15 minut. Następnie odstawiam całość do wystygnięcia.
Upieczone ciasto również odstawiam do przestygnięcia.
Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą wodną) i odstawiam do przestygnięcia.
Jeśli ciasto wyrosło na środku zbyt mocno, ścinam je lekko i wyrównuję, a następnie układam na nim gruszki (rysunek pomocniczy na końcu). Ciasto możesz posmarować też delikatnie czekoladą i dopiero układać gruszki, będą lepiej się trzymały.
Na gruszki wylewam przestudzoną czekoladę i odstawiam do zastygnięcia.
Ciasto przyozdobiłam bitą śmietaną bez cukru. Jeśli przechowujesz ciasto w lodówce, warto wyciągnąć je 20 minut przed podaniem, żeby czekolada się nie kruszyła przy krojeniu.
Ciasto gruszkowe z czekoladą gotowe. Smacznego 😊
Zdjęcie pomocnicze, jak ułożyć gruszki na cieście 🙂