Ciasto gruszkowe z czekoladą
Babki i babeczki,  Ciasta,  Podróże z wypiekami

Ciasto gruszkowe z czekoladą

Takie ciasto gruszkowe z czekoladą może „posłużyć” nawet jako tort urodzinowy. Pyszne ciasto migdałowe, gruszki duszone w rumie i miodzie i czekolada – wspaniałe smaki. Spróbujcie, to ciasto nie jest trudne, a ładnie się prezentuje i jest wyśmienite.

Uwaga: szklanka 200 ml

2 ½ szklanki mąki tortowej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

100 g mielonych migdałów w łupinkach

125 g masła

2/3 szklanki cukru

3 jajka

2/3 szklanki mleka

Wszystkie składniki umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładam do tortownicy (ja użyłam rozmiaru 23 cm, ale polecam rozmiar 26, a nawet 28 cm – ciasto będzie wtedy niższe, ale moim skromnym zdaniem będzie smaczniejszy stosunek ciasta do gruszek 😉 )

Tortownicę z ciastem wkładam do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wstawiam ciasto z lodówki na 35-40 minut do suchego patyczka.

W czasie, kiedy ciasto się piecze, przygotowuję gruszki.

Składniki:

800 g gruszek (jeśli chcesz przygotować ciasto w tortownicy 28 cm, będziesz potrzebować 1 kg gruszek)

6 łyżek miodu

50 ml rumu

¼ litra wody

Dodatkowo:

1 czekolada mleczna

1 ½ czekolady ciemnej

100 g masła

Gruszki obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroję jeszcze wzdłuż. Czyli z jednej gruszki mam 8 podłużnych cząstek.

Miód, rum i wodę podgrzewam w garnku, wkładam pokrojone gruszki i duszę na małym ogniu 15 minut. Następnie odstawiam całość do wystygnięcia.

Upieczone ciasto również odstawiam do przestygnięcia.

Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą wodną) i odstawiam do przestygnięcia.

Jeśli ciasto wyrosło na środku zbyt mocno, ścinam je lekko i wyrównuję, a następnie układam na nim gruszki (rysunek pomocniczy na końcu). Ciasto możesz posmarować też delikatnie czekoladą i dopiero układać gruszki, będą lepiej się trzymały.

Na gruszki wylewam przestudzoną czekoladę i odstawiam do zastygnięcia.

Ciasto przyozdobiłam bitą śmietaną bez cukru. Jeśli przechowujesz ciasto w lodówce, warto wyciągnąć je 20 minut przed podaniem, żeby czekolada się nie kruszyła przy krojeniu.

Ciasto gruszkowe z czekoladą gotowe. Smacznego 😊    

Ciasto gruszkowe z czekoladą

Ciasto gruszkowe z czekoladą

Ciasto gruszkowe z czekoladą

Zdjęcie pomocnicze, jak ułożyć gruszki na cieście 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *