ciasto orzechowe z bezą
Ciasta,  Torty

Orzechowy skalniak

Ostatnio mam głowę pełną pomysłów. Spisuję je na karteczkach, a te zaczynają się już piętrzyć. Dlatego przyszedł czas na realizację karteluszkowych zapisków 😊

Dzisiaj orzechowy skalniak. Ciacho z dużą ilością orzechów, kwaskowe i słodkie jednocześnie, z dodatkiem musu czekoladowego.

Same dobre smaki zamknięte w jednym cieście. A dodatkowo możliwość wykorzystania nadmiarowych białek, które zostają nam na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek.

Składniki na biszkopt:

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do masy, mieszając delikatnie łopatką.

Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut.

Składniki na bezę (skalniak):

4 białka

10 łyżek cukru

1 szklanka mielonych orzechów

Cukier waniliowy

Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier po 1 łyżce dokładnie ubijając masę. Dodaję cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijam.

Do białek wsypuję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką.

Masę wykładam na blaszkę (30cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzam na całej powierzchni i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Od razu zmniejszam temperaturę do 120 stopni i pozostawiam bezę w piekarniku na 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowuję dolne warstwy skalniaka.

Składniki:

1 duży słoik (300g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru

Krem orzechowy:

150 g prażonych orzechów lub masła orzechowego

300 ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

1/3 szklanki wody

Krem czekoladowy:

1 ½ czekolady mlecznej

½ czekolady ciemnej

300 ml śmietany 30%

Do nasączenia:

1 szklanka wody

Sok z połowy cytryny

Biszkopt kroję na pół. Nasączam wodą z cytryną. Pierwszy blat smaruję dżemem.

Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie. Orzechy mielę na masło. 300 ml śmietany ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję masło orzechowe, cukier puder i żelatynę. Całość mieszam i wylewam na dżem. Przykrywam drugim blatem, który nasączam.

Ciasto wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję krem czekoladowy.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i zostawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno.

1/3 śmietany dodaję do czekolady i mieszam. Następnie dodaję resztę śmietany i delikatnie mieszam do uzyskania jednolitego kremu.

Krem wykładam na drugi blat.

Kiedy beza przestygnie, łamię ją i układam jak kawałki skał na czekoladowym kremie.

Całość posypuję kakao i wstawiam do lodówki.

Skalniak jest najlepszy po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *