Tort z balonami
Ciasta,  Torty

Tort z balonami

Tort z balonami o smaku czekoladowo-malinowym. Lekki, nie za słodki, ze świeżymi owocami.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm):

5 jajek

½ szklanki cukru

1 szklanki mąki tortowej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam jak na bezę. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.

Biszkopt piekę zawsze 1 dzień lub 2 dni wcześniej, żeby dobrze się kroił.

Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty.

Przygotowuję poncz do nasączenia:

1 szklanka wody

4 łyżki soku z cytryny

Składniki na mus czekoladowy:

180 g czekolady gorzkiej

300 ml śmietanki 30%

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.

Składniki na krem śmietankowy z malinami:

200 ml śmietanki 30%

125 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

250 g malin

Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i delikatnie miksuję na niskich obrotach.

Teraz mogę złożyć tort.

Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam mus czekoladowy. Na mus kładę drugi blat biszkoptu, który nasączam. Następnie wykładam krem śmietankowy i na krem maliny, które delikatnie wciskam w krem. Całość przykrywam trzecim blatem biszkoptowym. Ostatni blat również nasączam.

Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny.

Tynk i ozdoby wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, który przygotowałam z 500 g masła. Po przepis odsyłam Was do Akademii Tortu, skąd czerpałam inspirację 😊

Balony wykonałam małą tylką gwiazdką, sznureczki okrągłą tylką.

Góra tortu to girlanda z balonów.

Tort z balonami gotowy. Smacznego 😊 

Tort z balonami

Tort z balonami

Tort z balonami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *