
Tort z balonami
Tort z balonami o smaku czekoladowo-malinowym. Lekki, nie za słodki, ze świeżymi owocami.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm):
5 jajek
½ szklanki cukru
1 szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam jak na bezę. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
Biszkopt piekę zawsze 1 dzień lub 2 dni wcześniej, żeby dobrze się kroił.
Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty.
Przygotowuję poncz do nasączenia:
1 szklanka wody
4 łyżki soku z cytryny
Składniki na mus czekoladowy:
180 g czekolady gorzkiej
300 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.
Składniki na krem śmietankowy z malinami:
200 ml śmietanki 30%
125 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g malin
Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i delikatnie miksuję na niskich obrotach.
Teraz mogę złożyć tort.
Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam mus czekoladowy. Na mus kładę drugi blat biszkoptu, który nasączam. Następnie wykładam krem śmietankowy i na krem maliny, które delikatnie wciskam w krem. Całość przykrywam trzecim blatem biszkoptowym. Ostatni blat również nasączam.
Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny.
Tynk i ozdoby wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, który przygotowałam z 500 g masła. Po przepis odsyłam Was do Akademii Tortu, skąd czerpałam inspirację 😊
Balony wykonałam małą tylką gwiazdką, sznureczki okrągłą tylką.
Góra tortu to girlanda z balonów.
Tort z balonami gotowy. Smacznego 😊

Owocowe lato

Ciasto gruszkowe z czekoladą
Zobacz również

Szarlotka szwajcarska
24 października, 2019
Deser z gruszkami
14 lutego, 2022