Deserki awokado z truskawkami
Te nietypowe deserki awokado z truskawkami świetnie sprawdzą się latem. Deserki są bez pieczenia, smakują lekko, a krem z awokado pozytywnie Cię zaskoczy. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować w kuchni, deserki awokado z truskawkami idealnie się do tego nadają.
Dodatkową zaletą jest to, że możesz wykorzystać owoce, które akurat masz w domu 🙂
Z podanych składników zrobisz 6 deserków o pojemności 120 ml
Składniki:
400 g awokado (przed obraniem)
5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (lub miodu – 1-2 łyżki, zacznijcie od mniejszej ilości)
2 łyżki kakao
1 łyżka mielonych migdałów
100 g ciasteczek petite beurre
40 g masła
200 g truskawek pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cytryny
Przygotowanie:
Awokado obieram ze skórki, oddzielam od pestki i rozdrabniam mikserem z końcówką kielichową. Można też widelcem, ale trzeba to zrobić dokładnie, żeby nie było grudek.
Do awokado dodaję skondensowane mleko, kakao i mielone migdały. Wszystko mieszam i krem odstawiam.
Ciasteczka blenduję na piasek. Masło rozpuszczam i dodaję do niego zmielone ciasteczka. Całość mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Pokrojone truskawki wrzucam do rondelka i podsmażam tylko tyle, żeby puściły sok. Dodaję miód i cytrynę, mieszam i na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w ¼ szklanki zimnej wody.
Mieszam energicznie, a następnie podgrzewam, aż truskawki lekko zgęstnieją.
Możecie też użyć po prostu świeżych owoców, bez robienia frużeliny 🙂
Teraz składam deserek w całość.
Na dno wykładam zblendowane ciasteczka z masłem, następnie kładę krem, delikatnie wyrównuję i na krem wykładam truskawkową frużelinę (lub świeże owoce). Górę dowolnie przyozdabiam. Mogą to być orzeszki, czekolada, jeszcze więcej owoców, cukier puder…
Deserki awokado z truskawkami gotowe. Smacznego 🙂