Torcik truskawkowo-migdałowy
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-migdałowy to genialny pomysł na sezon truskawkowy.
Torcik ma kilka smacznych warstw i struktur. To rewelacyjny deser na ciepłe dni.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na kruche ciasto:
125 g (1 niepełna szklanka) mąki tortowej
1 żółtko
14 g (1 łyżka) cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
90 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam w kulkę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkowuję ciasto na średnicę 24 cm i wykładam na dno tortownicy (dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto piekę 18-20 minut w 180 stopniach, aż lekko się zarumieni. Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowuję warstwę migdałową.
Składniki na warstwę migdałową:
3 białka
100 g (1/2 szklanki) cukru
175 g (2 szklanki) mielonych migdałów
Przygotowanie:
Białka ubijam. W trakcie ubijania dodaję powoli cukier i cały czas ubijam, jak na bezę, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję mielone migdały i mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Masę migdałową wykładam na upieczone kruche ciasto (rozbiłam to przez worek cukierniczy, żeby uzyskać ładny wzór) i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Następnie wyciągam tortownicę z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Teraz mogę przygotować krem.
Składniki na krem:
300 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru pudru (jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta, możecie dodać trochę więcej pudru, ale spód jest dosyć słodki 🙂 )
250 g mascarpone
500 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam w wąskim naczyniu. Do miski przekładam mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, dodaję ubitą śmietankę i całość miksuję do połączenia się składników i nabrania kremowej konsystencji.
Truskawki kroję w paseczki lub kostkę. Kilka zostawiłam do dekoracji.
Krem i pokrojone truskawki wykładam na masę migdałową. Technika dowolna 😉 To znaczy – możecie wyłożyć najpierw krem i wcisnąć w to truskawki. Możecie wymieszać truskawki z kremem i wyłożyć na migdałowy spód.
Ja wybrałam opcję pośrednią. Połowę kremu zostawiłam na boczki, które „wycisnęłam” workiem cukierniczym, bez tylki. A połowę kremu wymieszałam z truskawkami i wyłożyłam na środek tortu. Resztę „czystego” kremu wyłożyłam na górę, a na to ozdobnie truskawki. Na koniec starłam kawałek czekolady.
Torcik truskawkowo-migdałowy gotowy. Smacznego 🙂
Inspiracją był przepis pochodzący z książki „Die besten Backrezepte aus aller Welt”