Torcik truskawkowo-migdałowy
Ciasta,  Desery,  Torty

Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-migdałowy to genialny pomysł na sezon truskawkowy.

Torcik ma kilka smacznych warstw i struktur. To rewelacyjny deser na ciepłe dni.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na kruche ciasto:

125 g (1 niepełna szklanka) mąki tortowej

1 żółtko

14 g (1 łyżka) cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta soli

90 g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam w kulkę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkowuję ciasto na średnicę 24 cm i wykładam na dno tortownicy (dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto piekę 18-20 minut w 180 stopniach, aż lekko się zarumieni. Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.

W tym czasie przygotowuję warstwę migdałową.

Składniki na warstwę migdałową:

3 białka

100 g (1/2 szklanki) cukru

175 g (2 szklanki) mielonych migdałów

Przygotowanie:

Białka ubijam. W trakcie ubijania dodaję powoli cukier i cały czas ubijam, jak na bezę, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję mielone migdały i mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Masę migdałową wykładam na upieczone kruche ciasto (rozbiłam to przez worek cukierniczy, żeby uzyskać ładny wzór) i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Następnie wyciągam tortownicę z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.

Teraz mogę przygotować krem.

Składniki na krem:

300 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżki cukru pudru (jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta, możecie dodać trochę więcej pudru, ale spód jest dosyć słodki 🙂 )

250 g mascarpone

500 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

Śmietankę ubijam w wąskim naczyniu. Do miski przekładam mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, dodaję ubitą śmietankę i całość miksuję do połączenia się składników i nabrania kremowej konsystencji.

Truskawki kroję w paseczki lub kostkę. Kilka zostawiłam do dekoracji.

Krem i pokrojone truskawki wykładam na masę migdałową. Technika dowolna 😉  To znaczy – możecie wyłożyć najpierw krem i wcisnąć w to truskawki. Możecie wymieszać truskawki z kremem i wyłożyć na migdałowy spód.

Ja wybrałam opcję pośrednią. Połowę kremu zostawiłam na boczki, które „wycisnęłam” workiem cukierniczym, bez tylki. A połowę kremu wymieszałam z truskawkami i wyłożyłam na środek tortu. Resztę „czystego” kremu wyłożyłam na górę, a na to ozdobnie truskawki. Na koniec starłam kawałek czekolady.

Torcik truskawkowo-migdałowy gotowy. Smacznego 🙂

Torcik truskawkowo-migdałowy

Torcik truskawkowo-migdałowy

Torcik truskawkowo-migdałowy

Inspiracją był przepis pochodzący z książki „Die besten Backrezepte aus aller Welt”

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here