Słodka zapiekanka z jabłkami
Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut

Słodka zapiekanka z jabłkami

Słodka zapiekanka z jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie ciasta, słodkich bułeczek, rogali, których nikt nie chce już jeść, troszkę obeschły i bardziej zaczynają przypominać sucharki niż miękkie i puszyste pieczywo.

Oczywiście można się pokusić o zrobienie kolejnych bajaderek albo cake popsów, ale taka zapiekanka serwowana na ciepło z lodami, bitą śmietaną czy czekoladą z pewnością będzie miłą odmianą 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

300 g ciasta, słodkich bułeczek, rogali

750 g jabłek

Przygotowanie:

Pieczywo kroję w kostkę, mniej więcej wielkości 1 cm. Blaszkę 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia (również boczki). Pieczywo wsypuję do blaszki, wyrównuję i lekko ugniatam.

Jabłka myję, obieram, wydrążam środek i kroję w kostkę. Następnie wsypuję jabłka do blaszki, w której czeka już pokrojone pieczywo.

Teraz mogę przygotować sos migdałowy.

Składniki na sos migdałowy:

1 ½ szklanki płatków migdałów (90g)

200 ml śmietanki 30%

120 g masła

3 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Płatki wsypuję na patelnię i prażę.

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i cukier waniliowy, chwilę mieszam i dolewam śmietankę. Mieszam i gotuję na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Ściągam sos z ognia i dodaję do niego połowę prażonych płatków migdałów. Mieszam i sos wylewam na jabłka. Drugą połową płatków migdałowych posypuję wierzch zapiekanki.

Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam 40 minut, aż wierzch zrobi się rumiany.

Po wyciągnięciu z pieca odstawiam do przestygnięcia.

Słodka zapiekanka z jabłkami gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami, śmietaną, czekoladą, cukrem pudrem…

Zapiekankę przechowuję w lodówce, a na drugi dzień kroję porcję, którą chcę zaserwować i odgrzewam ją w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 20 minut.

Smacznego 🙂

Słodka zapiekanka z jabłkami

Słodka zapiekanka z jabłkami

Słodka zapiekanka z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here