Słodka zapiekanka z jabłkami
Słodka zapiekanka z jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie ciasta, słodkich bułeczek, rogali, których nikt nie chce już jeść, troszkę obeschły i bardziej zaczynają przypominać sucharki niż miękkie i puszyste pieczywo.
Oczywiście można się pokusić o zrobienie kolejnych bajaderek albo cake popsów, ale taka zapiekanka serwowana na ciepło z lodami, bitą śmietaną czy czekoladą z pewnością będzie miłą odmianą 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
300 g ciasta, słodkich bułeczek, rogali
750 g jabłek
Przygotowanie:
Pieczywo kroję w kostkę, mniej więcej wielkości 1 cm. Blaszkę 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia (również boczki). Pieczywo wsypuję do blaszki, wyrównuję i lekko ugniatam.
Jabłka myję, obieram, wydrążam środek i kroję w kostkę. Następnie wsypuję jabłka do blaszki, w której czeka już pokrojone pieczywo.
Teraz mogę przygotować sos migdałowy.
Składniki na sos migdałowy:
1 ½ szklanki płatków migdałów (90g)
200 ml śmietanki 30%
120 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Płatki wsypuję na patelnię i prażę.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i cukier waniliowy, chwilę mieszam i dolewam śmietankę. Mieszam i gotuję na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Ściągam sos z ognia i dodaję do niego połowę prażonych płatków migdałów. Mieszam i sos wylewam na jabłka. Drugą połową płatków migdałowych posypuję wierzch zapiekanki.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam 40 minut, aż wierzch zrobi się rumiany.
Po wyciągnięciu z pieca odstawiam do przestygnięcia.
Słodka zapiekanka z jabłkami gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami, śmietaną, czekoladą, cukrem pudrem…
Zapiekankę przechowuję w lodówce, a na drugi dzień kroję porcję, którą chcę zaserwować i odgrzewam ją w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 20 minut.
Smacznego 🙂