Owocowa Góra do książki „Błoto słodsze niż miód”
Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam ciasto do książki niełatwej. „Błoto słodsze niż miód” to historie ludzie żyjących w czasach komunistycznych w Albanii. Ogrom okrucieństwa, zastraszenia i biedy panującej w tym kraju w tamtych latach przekraczał wszelkie wyobrażenia. Każdy dzień to walka o przetrwanie, ukrywanie swoich przekonań i wieczny strach, że może właśnie przekroczyło się tę cienką granicę, kiedy to obywatel dostaje się w centrum zainteresowania władz.
W tym całym obłędzie ludzie próbowali żyć i tworzyć namiastki normalności.
Jeden z bohaterów wspomina, że od święta piekło się ciasto, które nazywano Regina. Składało się z niewielu składników, jak woda, masło, mąka, soda…
Na tej podstawie oraz dodając i zmieniając kilka składników zrobiłam proste ciasto owocowe.
Wyszło świetne, myślę, że warto spróbować 😊
Składniki:
75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach)
200 g masła
10 czubatych łyżek mąki
7 łyżek cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Otarta skórka z 1 cytryny
Szczypta soli
15 dag marmolady porzeczkowej (akurat miałam aroniową w domu, więc taką wykorzystałam)
Owoce myję i odsączam na sitku.
Masło ucieram z cukrem, solą i skórką z cytryny na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku cały czas ucierając.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do utartej masy. Ciasto dokładnie ucieram, aż masa będzie jednolita.
Tortownicę (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na papierze rozkładam równomiernie owoce, a następnie na owocach rozsmarowuję ciasto. Powierzchnię wyrównuję.
Wstawiam ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę 55 minut.
Przestygnięte już ciasto obracam na talerz i ściągam papier.
W rondelku podgrzewam marmoladę i smaruję nią owoce. Ciasto pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego 😊