Sernik kokosowy
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy na serkach homogenizowanych w czekoladowym cieście – to świetny przepis znaleziony w „mamusiowych zasobach” 😊 Koniecznie musicie spróbować 😊

UWAGA: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto czekoladowe:

2 szklanki mąki tortowej

3 czubate łyżki cukru pudru

2 żółtka

200 g masła

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Dno tortownicy 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3.

2/3 ciasta „wylepiam” dno i boczki tortownicy i tortownicę wstawiam na 15 minut do zamrażarki. 1/3 ciasta wkładam również do zamrażarki.  

Po 15 minutach wyciągam tortownicę z zamrażarki i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

W tym czasie przygotowuję masę serową.

Składniki na masę serową:

600 g serków homogenizowanych

5 łyżek cukru pudru

2 żółtka

4 białka

4 czubate łyżki wiórków kokosowych

40 g roztopionego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie masy serowej:

Białka ubijam na sztywną pianę. Pozostałe składniki umieszczam w misce i mieszam łyżką. Następnie dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.

Wyciągam tortownicę z piekarnika, wlewam masę serową i na górę trę na tarce jarzynowej 1/3 ciasta czekoladowego.

Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piekę 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam zamknięty jeszcze przez 15 minut. Następnie otwieram piekarnik i pozostawiam w nim sernik do wystygnięcia.

Sernik kokosowy gotowy. Teraz mogę polać go czekoladą i posypać płatkami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego 😊

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *