Sernik kokosowy
Sernik kokosowy na serkach homogenizowanych w czekoladowym cieście – to świetny przepis znaleziony w „mamusiowych zasobach” 😊 Koniecznie musicie spróbować 😊
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto czekoladowe:
2 szklanki mąki tortowej
3 czubate łyżki cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Dno tortownicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3.
2/3 ciasta „wylepiam” dno i boczki tortownicy i tortownicę wstawiam na 15 minut do zamrażarki. 1/3 ciasta wkładam również do zamrażarki.
Po 15 minutach wyciągam tortownicę z zamrażarki i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W tym czasie przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
600 g serków homogenizowanych
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
4 białka
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
40 g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie masy serowej:
Białka ubijam na sztywną pianę. Pozostałe składniki umieszczam w misce i mieszam łyżką. Następnie dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
Wyciągam tortownicę z piekarnika, wlewam masę serową i na górę trę na tarce jarzynowej 1/3 ciasta czekoladowego.
Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piekę 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam zamknięty jeszcze przez 15 minut. Następnie otwieram piekarnik i pozostawiam w nim sernik do wystygnięcia.
Sernik kokosowy gotowy. Teraz mogę polać go czekoladą i posypać płatkami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego 😊
4 komentarze
Nina
piękny sernik. Takiego jeszcze nie widziałam chętnie spróbuję
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam 🙂
Anon
1 Łyżka mąki ziemniaczanej to gdzieś ile gram wchodzi ? 😉
Karolina
To około 25 g 🙂