Super kruche ciasteczka orzechowe
5 składników,  Ciasta,  Ciastka

Super kruche ciasteczka orzechowe

O tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie 😊

Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm):

16 czubatych łyżek mąki

35 dag masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki zmielonych orzechów

Dodatkowo:

½ czekolady (opcjonalnie)

4 łyżki zmielonych orzechów

Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny.

Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm i wykrawam dowolne kształty.

Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony.

Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia.

Smacznego 😊

Super kruche ciasteczka orzechowe
Super kruche ciasteczka orzechowe
Super kruche ciasteczka orzechowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *