Super kruche ciasteczka orzechowe
O tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie 😊
Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm):
16 czubatych łyżek mąki
35 dag miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki zmielonych orzechów
Dodatkowo:
½ czekolady (opcjonalnie)
4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem)
Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny.
Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą mniejsze) i wykrawam dowolne kształty.
Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony.
Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia.
Smacznego 😊
4 komentarze
uper kruche ciasteczka orzechowe
Witam mam pytanie czy w tym przepisie nie ma jajka i proszku do pieczenia? a z tych składników nie można wyrobić ciasta bo jest suche może za mało masła bo 35 dkg masła to mało proszę mi wyjaśnić pozdrawiam
Karolina
Nie ma ani jajka ani proszku 🙂 Jeśli ciasto jest za suche, chociaż nie powinno przy tych proporcjach, to proszę dodać jeszcze trochę masła 🙂 Pozdrawiam 🙂
Karol
wyglądają świetnie. zrobiłem i są mega. to będą moje ulubione kruche ciasteczka ???????? dzięki za przepis
Karolina
🙂 Świetnie. Miło mi to słyszeć 🙂