Super kruche ciasteczka orzechowe
5 składników,  Ciasta,  Ciastka

Super kruche ciasteczka orzechowe

O tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie 😊

Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm):

16 czubatych łyżek mąki

35 dag miękkiego masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki zmielonych orzechów

Dodatkowo:

½ czekolady (opcjonalnie)

4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem)

Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny.

Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą mniejsze) i wykrawam dowolne kształty.

Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony.

Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia.

Smacznego 😊

Super kruche ciasteczka orzechowe
Super kruche ciasteczka orzechowe
Super kruche ciasteczka orzechowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

  • uper kruche ciasteczka orzechowe

    Witam mam pytanie czy w tym przepisie nie ma jajka i proszku do pieczenia? a z tych składników nie można wyrobić ciasta bo jest suche może za mało masła bo 35 dkg masła to mało proszę mi wyjaśnić pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *