Super kruche ciasteczka orzechowe
5 składników,  Ciasta,  Ciastka

Super kruche ciasteczka orzechowe

O tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie 😊

Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm):

16 czubatych łyżek mąki

35 dag miękkiego masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki zmielonych orzechów

Dodatkowo:

½ czekolady (opcjonalnie)

4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem)

Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny.

Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą mniejsze) i wykrawam dowolne kształty.

Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony.

Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia.

Smacznego 😊

Super kruche ciasteczka orzechowe
Super kruche ciasteczka orzechowe
Super kruche ciasteczka orzechowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

  • uper kruche ciasteczka orzechowe

    Witam mam pytanie czy w tym przepisie nie ma jajka i proszku do pieczenia? a z tych składników nie można wyrobić ciasta bo jest suche może za mało masła bo 35 dkg masła to mało proszę mi wyjaśnić pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *