Babka marmurkowa
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Babka marmurkowa

Tradycyjna babka marmurkowa pieczona trochę inaczej – w „kąpieli wodnej”. Babka wychodzi wilgotna i przepyszna. Niezwykle prosta, bez ubijania osobno białek 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

250 g masła

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta soli

5 jajek

2 ¼ szklanki mąki

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ szklanki mleka

1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach. Dodaję szczyptę soli i po jednym jajku, za każdym razem bardzo dokładnie ubijając.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masła i jajek na przemian z mlekiem.

¾ ciasta wykładam do foremki babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, do ¼ dodaję kakao i mieszam. Ciasto kakaowe wykładam na ciasto jasne, delikatnie mieszam patyczkiem. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni, wstawiam do środka naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, a obok naczynia ustawiam blaszkę z babką. Piekę 50-55 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyciągam babkę z piekarnika, zostawiam do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyciągam ją z blaszki.

Babkę można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.

Babka marmurkowa gotowa. Smacznego 😊

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babkę piekłam w foremce silikonowej 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.