Babka marmurkowa
Tradycyjna babka marmurkowa pieczona trochę inaczej – w „kąpieli wodnej”. Babka wychodzi wilgotna i przepyszna. Niezwykle prosta, bez ubijania osobno białek 🙂
(Babkę marmurkową możecie upiec też normalnie, bez kąpieli wodnej, i będzie bardzo smaczna)
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
250 g masła
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
5 jajek
2 ¼ szklanki mąki
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki mleka
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach. Dodaję szczyptę soli i po jednym jajku, za każdym razem bardzo dokładnie ubijając.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masła i jajek na przemian z mlekiem.
¾ ciasta wykładam do foremki babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, do ¼ dodaję kakao i mieszam. Ciasto kakaowe wykładam na ciasto jasne, delikatnie mieszam patyczkiem. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni, wstawiam do środka naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, a obok naczynia ustawiam blaszkę z babką. Piekę 50-55 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyciągam babkę z piekarnika, zostawiam do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyciągam ją z blaszki.
Babkę można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
Babka marmurkowa gotowa. Smacznego 🙂
Babkę piekłam w foremce silikonowej 🙂