Ryżowe pole
Ryżowe pole powstało spontanicznie. To ciasto zadowoli miłośników deserów ryżowych w każdej postaci. Jest bogate w smaki i warstwy. Dodatkowo jest pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe.
Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto 😊 Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej 😊
Składniki na biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu
150 g czekolady mlecznej
150 g śmietanki 30%
1 łyżeczka żelatyny
¼ szklanki gorącej wody
Krem szpinakowy:
1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu
100 g rozdrobnionego szpinaku
75 g śmietanki 30%
1 czekolada biała
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
¼ szklanki gorącej wody
Warstwy z galaretką:
2 galaretki malinowe
800 ml gorącej wody
200 g malin (mogą być mrożone)
Najpierw rozpuszczam 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia.
Następnie przygotowuję biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką.
Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).
Teraz przygotowuję krem czekoladowy:
Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się roztopi i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia.
W misce umieszczam ryż, rozpuszczoną czekoladę, żelatynę i całość mieszam.
Biszkopt kroję na dwie części.
Dolną warstwę nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki).
Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny.
Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie.
Mogę przystąpić do przygotowywania kremu szpinakowego:
Śmietankę podgrzewam i wrzucam do niej białą czekoladę. Chwilkę czekam, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody.
W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam.
Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami.
(opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę)
Polewa:
150 g śmietanki 30%
200 g czekolady
1 łyżka miodu
Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Kiedy polewa przestygnie, wylewam ją na ciasto. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, aż warstwy przejdą. Przed podaniem posypuję gorzkim kakao.
Smacznego 😊
4 komentarze
Anna
Witam chciałam zrobić ciasto ryżowe pole i chciałam zapytać co oznacza paczka ryżu?
Karolina
🙂 Dzień dobry, paczka oznacza ten mały woreczek, czyli 100 g 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Anna
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam
Karolina
🙂 Miłego pieczenia i smacznego 🙂