Pierniki nadziewane
Przepyszne pierniki nadziewane swojskimi powidłami. Mięciutkie, delikatne, wspaniałe i mega świąteczne 🙂 I jak zawsze u mnie – szybkie i łatwe.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 60 pierników:
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
250 g masła
5 łyżek miodu
1 kg mąki pszennej (użyłam typ 500)
40 g przyprawy piernikowej
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
Powidła (lub ulubiony dżem)
Czekolada do polania (około 450 g)
Przygotowanie:
Mleko i cukier zagotowuję, a następnie dodaję masło i miód. Podgrzewam, aż wszystko się rozpuści. Następnie masę odstawiam do przestygnięcia.
Mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, kakao, proszek do pieczenia mieszam w misce, dodaję ostudzone mleko z dodatkami, jajka, żółtka i sodę i całość mieszam.
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny. Następnie dzielę ciasto na pół, każdą połowę rozwałkowuję na grubość około 3 mm.
Na jednej części układam w odstępach 3-4 cm po niepełnej łyżeczce powideł, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcia pomocnicze na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu.
Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut.
Kiedy wystygną, ozdabiam je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (do czekolady dodaję 2 łyżki oleju oleju, żeby czekolada nie zrobiła się twarda)
Pierniki nadziewane gotowe. Smacznego 🙂
Z tego ciasta możecie przygotować również zwykłe pierniki. Są miękkie i pyszne. Pojedyncze pierniki pieczemy około 7-8 minut.
Przepis na ciasto otrzymałam od mojej znajomej, Justyny. Pomysł na złożenie ich i nadzianie zrodził się już w mojej głowie 🙂
Zdjęcia pomocnicze:
4 komentarze
Marta
Święta kojarzą mi się z pieczeniem i dekorowaniem pierniczków z moją mamą i córeczką. Poproszę o pdf. Dziękuję ❤️
Karolina
Pdf już biegnie 🙂 „Pierniczkowanie” to wspaniały przedświąteczny czas, a u Ciebie do tego wielopokoleniowy 🙂 Cudowne skojarzenia 🙂 Pozdrawiam
Filipczuk Izabela
mogę prosić o pdf? w tym roku muszę je upiec wyglądają smacznie 🙂
Karolina
Za chwilkę podeślę plik na maila 🙂 Pod każdym przepisem jest też taki zielony przycisk do druku. On super przenosi przepis do pdf, gdzie można też wykasować np. obrazki 🙂 A pierniczki bardzo polecam. U mnie produkcja rusza w tym tygodniu 🙂