Pierniki nadziewane
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka

Pierniki nadziewane

Przepyszne pierniki nadziewane swojskimi powidłami. Mięciutkie, delikatne, wspaniałe i mega świąteczne 🙂 I jak zawsze u mnie – szybkie i łatwe.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na około 60 pierników:

1 szklanka mleka

¾ szklanki cukru

250 g masła

5 łyżek miodu

1 kg mąki pszennej (użyłam typ 500)

40 g przyprawy piernikowej

2 łyżki cynamonu

2 łyżki kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

2 żółtka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

Powidła (lub ulubiony dżem)

Czekolada do polania (około 450 g)

Przygotowanie:

Mleko i cukier zagotowuję, a następnie dodaję masło i miód. Podgrzewam, aż wszystko się rozpuści. Następnie masę odstawiam do przestygnięcia.

Mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, kakao, proszek do pieczenia mieszam w misce, dodaję ostudzone mleko z dodatkami, jajka, żółtka i sodę i całość mieszam.

Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny. Następnie dzielę ciasto na pół, każdą połowę rozwałkowuję na grubość około 3 mm.

Na jednej części układam w odstępach 3-4 cm po niepełnej łyżeczce powideł, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcia pomocnicze na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu.

Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut.

Kiedy wystygną, ozdabiam je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (do czekolady dodaję 2 łyżki oleju oleju, żeby czekolada nie zrobiła się twarda)

Pierniki nadziewane gotowe. Smacznego 🙂

Z tego ciasta możecie przygotować również zwykłe pierniki. Są miękkie i pyszne. Pojedyncze pierniki pieczemy około 7-8 minut.

Przepis na ciasto otrzymałam od mojej znajomej, Justyny. Pomysł na złożenie ich i nadzianie zrodził się już w mojej głowie 🙂

Pierniki nadziewane

Zdjęcia pomocnicze:

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

4 komentarze

    • Karolina

      Za chwilkę podeślę plik na maila 🙂 Pod każdym przepisem jest też taki zielony przycisk do druku. On super przenosi przepis do pdf, gdzie można też wykasować np. obrazki 🙂 A pierniczki bardzo polecam. U mnie produkcja rusza w tym tygodniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here