Sernik nowojorski
Jak delikatny jest sernik nowojorski to raczej nie muszę nikomu opowiadać 🙂 Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest niesamowicie kremowy.
Po prostu trzeba zrobić.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na spód:
100 g masła
150 g zmielonych ciasteczek petite beurre
Ciastka mielę blenderem i mieszam z roztopionym i ostudzonym masłem. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Rozprowadzam równomiernie ciasteczka na dnie i dociskam. Tortownicę wstawiam do lodówki.
Teraz przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
1 kg serka śmietankowego (Philadelphia, Łaciate…) (sernik możecie przygotować ten na twarogu, próbowałam 🙂
¾ szklanki cukru
30 g mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
Skórka otarta z cytryny
1 ½ łyżeczki soku z cytryny
3 duże jajka
1 żółtko
200 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki – oprócz jajek i żółtka – umieszczam w misie i krótko miksuję, następnie dodaję jajka i żółtko i ponownie krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
Międzyczasie zagotowuję wodę w czajniku.
Wyciągam tortownicę z lodówki i zabezpieczam ją od zewnątrz folią aluminiową. Gotową masę serową przekładam do tortownicy i tortownicę wstawiam do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Naczynie lub blaszkę wypełniam do połowy wrzątkiem. Tak przygotowany sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 45− 50 minut (Jeśli w trakcie pieczenia wody ubędzie, uzupełniamy stan wrzątkiem). Sernik jest upieczony, kiedy środek jest ścięty. Pozostawiam sernik na około 1 godzinę w zamkniętym piekarniku. Następnie wstawiam tortownicę do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień mogę przygotować polewę-krem.
Składniki na polewę-krem:
100 g śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszam i krem wykładam na sernik. Rozprowadzam krem na powierzchni i dowolnie ozdabiam.
Sernik nowojorski gotowy. Smacznego 🙂
Przepis jest autorstwa Gai Kuroń i pochodzi z e-booka „Uratowane Święta” 🙂
4 komentarze
Magda
Kocham serniki. Ten prezentuje się wyśmienicie <3
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Polecam, jest niezwykle kremowy 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ania
Ale ten sernik dostojny🥰🥰
Mi święta kojarzą się z makowcem babci, takiego nie potrafię już odtworzyć , bo babcine jest zawsze nie do pobicia
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Och, babcine przepisy są nie do podrobienia, nawet jeśli będziemy robić tak samo, bo tu wchodzą w grę nasze dziecięce emocje 🙂 Pdf już leci mailem 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂