Tort czekolada – czarna porzeczka
Ciasta,  Torty

Tort czekolada – czarna porzeczka

Lekko kwaśny smak czarnej porzeczki i czekolada – połączenie idealne 😊

Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm:

5 jajek

½  szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Do nasączenia tortu:

1 szklanka letniej herbaty

Krem czekoladowy:

150 g czekolady gorzkiej

250 ml śmietanki 30-36%

Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu.

Mus z czarnej porzeczki:

350 ml gorącej wody

1 galaretka z czarnej porzeczki

200 ml śmietanki 30%

200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru

Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia.

Odmierzam 150 ml rozpuszczonej galaretki, dodaję do niej dżem, mieszam i wylewam na głęboki talerz. Wstawiam do lodówki lub zamrażarki, żeby całość stężała.

Śmietankę ubijam i dodaję do niej 200 ml galaretki, mieszam i odstawiam.

Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu.

Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z herbatą, wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Wykładam połowę musu z czarnej porzeczki, układam na nim żelkę i przykrywam drugą połową musu. Mus przykrywam trzecim blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Następnie przygotowuję krem na tynk.

Składniki:

250 g masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 czubate łyżki mascarpone

3-5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego

2 łyżki soku z cytryny

Masło i mascarpone najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, muszą być miękkie i w temperaturze pokojowej.

Masło ubijam do białości, zajmie do trochę czasu, masło musi być białe i puszyste. Do masła dodaję mascarpone, wanilię, mleko skondensowane i sok z cytryny, cały czas ubijając.

Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.

Kwiaty wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Odsyłam Was do doskonałego przepisu z Akademii Tortu 😊

Smacznego 😊

Tort czekolada – czarna porzeczka
Tort czekolada – czarna porzeczka
Tort czekolada – czarna porzeczka
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *