Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to niezaprzeczalnie symbol dzieciństwa. Dzisiaj zamiast wody mogę dodać mleko, a zamiast margaryny masło, ale smak, który nadaje mu mleko w proszku, pozostaje niezmienny i wciąż tak samo urzekający.
Do tego ulubione bakalie i już można się przenieść kilka…dziesiąt lat wstecz 😉
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
2 ¼ szklanki mleka w proszku
3 czubate łyżki kakao
125 ml mleka
250 g masła
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
2 garście migdałów w słupkach
10 ciasteczek petite beurre
4 garście ulubionych orzechów
10 suszonych śliwek lub rodzynki, żurawina
Przygotowanie:
Cukier, masło, mleko i 1 łyżkę kakao umieszczam w garnku i rozpuszczam. Następnie odstawiam do przestygnięcia.
Mleko w proszku i 2 łyżki kakao mieszam i dodaję powoli do przestudzonej masy, cały czas mieszając.
Ciasteczka kruszę, śliwki kroję. Wszystkie dodatki dosypuję do masy i mieszam.
Masę przekładam do foremki (22 cm x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli foremka jest silikonowa, wystarczy przesmarować ją odrobiną oleju i nie ma potrzeby wykładania papierem do pieczenia). Masę wyrównuję i wkładam do lodówki na 12 godzin.
Blok czekoladowy gotowy. Teraz mogę wyciągnąć go z foremki i kroić w plastry. Smacznego 😊
2 komentarze
Monika
Święta kojarzą mi się z pomarańczami i orzechami ,bo ciężko było dostać. Chce pdf
Karolina
O tak, faktycznie, jak człowiek szybko zapomina o takich stronach świąt 😉 I te po cichu wyjadane migdały, żeby mama się nie zorientowała 😉 Pdf już leci 🙂 Pozdrawiam