Blok czekoladowy
Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to niezaprzeczalnie symbol dzieciństwa. Dzisiaj zamiast wody mogę dodać mleko, a zamiast margaryny masło, ale smak, który nadaje mu mleko w proszku, pozostaje niezmienny i wciąż tak samo urzekający.

Do tego ulubione bakalie i już można się przenieść kilka…dziesiąt lat wstecz 😉

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

2 ¼ szklanki mleka w proszku

3 czubate łyżki kakao

125 ml mleka

250 g masła

1 szklanka cukru

Dodatkowo:

2 garście migdałów w słupkach

10 ciasteczek petite beurre

4 garście ulubionych orzechów

10 suszonych śliwek lub rodzynki, żurawina

Przygotowanie:

Cukier, masło, mleko i 1 łyżkę kakao umieszczam w garnku i rozpuszczam. Następnie odstawiam do przestygnięcia.

Mleko w proszku i 2 łyżki kakao mieszam i dodaję powoli do przestudzonej masy, cały czas mieszając.

Ciasteczka kruszę, śliwki kroję. Wszystkie dodatki dosypuję do masy i mieszam.

Masę przekładam do foremki (22 cm x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli foremka jest silikonowa, wystarczy przesmarować ją odrobiną oleju i nie ma potrzeby wykładania papierem do pieczenia). Masę wyrównuję i wkładam do lodówki na 12 godzin.

Blok czekoladowy gotowy. Teraz mogę wyciągnąć go z foremki i kroić w plastry. Smacznego 😊  

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *