Pierniki świąteczne
Przepis na pierniki świąteczne dostałam od przyjaciółki, z jej „karteluszek” skrzętnie przechowywanych w zasobach rodzinnych przepisów na wypieki.
Te pierniki świąteczne są od razu miękkie, więc nie ma potrzeby pieczenia ich dużo wcześniej przed świętami i są wspaniałą opcją dla zabieganych 🙂
Składniki na około 50 pierniczków:
200 g masła
1 i 3/4 szklanki miodu
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 kg mąki
Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę piernikową zagotowuję w dużym garnku i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję jajka, mąkę i sodkę i mieszam. Najlepiej ręką. Ciasto jest dosyć miękkie.
Wstawiam na pół godziny do lodówki.
Następnie wykładam ciasto po kawałku na stolnicę podsypaną mąką (ciasto dosyć się lepi, więc mąki może być więcej), lekko zagniatam i rozwałkowuję lub rozgniatam ciasto na grubość ok. 1 cm (trochę mniej niż 1 cm).
Wykrawam kształty, które lubię, układam pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 10-15 minut, aż się zarumienią.
Pozostaje tylko przyozdobić pierniczki i gotowe 🙂
Smacznego:)