
Rogaliki z powidłami i orzechami
Takie rogaliki z powidłami i orzechami to obiekt marzeń dziecięcych 🙂
Swojskie powidła, pysze orzeszki i słodki cukier puder na górze – pyszności, tylko trudno było namówić mamę, bo zajmowały więcej czasu niż przygotowanie całej blachy ciasta, a chętnych do jedzenia zawsze było wielu. I dlatego nie pojawiały się zbyt często, ale jak już zagościły na stole, to kusiły bezgranicznie.
Na ok. 30 rogalików potrzebujemy:
7 łyżek mleka
8 dag drożdży
1 szczypta soli
0,5 kg mąki
1 masło
2 jajka
0,5 szklanki cukru
powidła
potłuczone orzechy
Wykonanie:
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżeczkę cukru i zalewam letnim mlekiem. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.
1 jajko i jedno żółtko ubijam z cukrem, masło roztapiam.
Mąkę i sól wsypuję do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, lekko mieszam. Następnie dodaję jajka i też mieszam, na koniec dodaję roztopione masło i całość dobrze wyrabiam.
Gotowe ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty (są dwa sposoby – albo rozwałkowuję ciasto na kształt pizzy i następnie kroję na 8sztuk, albo kroję na paski i następnie wycinam trójkąty, jak literki W). Wielkość dowolna, moje trójkąty miały rozmiar około 10 cm x 10 cm x 8 cm.
Na trójkątach kładę łyżeczkę powideł i kilka pokruszonych orzeszków, lekko rozsmarowuję i zwijam rogale od szerokiej części w stronę czubeczka. Następnie zaginam boki i lekko je domykam.
Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie smaruję białkiem, które mi pozostało.
Odstawiam na 20 minut, aż troszkę podrosną, a następnie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę ok. 20 minut, aż będą złote.
Ciepłe rogaliki posypuję cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego:)




Pierniki świąteczne

Babka pianka
Zobacz również

Drożdżówki z twarogiem
27 lutego, 2020
Marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym
7 listopada, 2019