
Mazurek migdałowo-pomarańczowy
Ten mazurek migdałowo-pomarańczowy to super prosty sposób na udany wypiek na Wielkanoc. Przepyszne połączenie ciasta migdałowego i konfitury z pomarańczy. Urok tkwi tutaj w prostocie. Zobaczcie 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
200 g (1 ½ szklanki) mąki tortowej
50 g (3 łyżki) cukru pudru
50 g (2/3 szklanki) mielonych migdałów
120 g masła
1 szczypta soli
1 żółtko
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder, mielone migdały, masło i sól delikatnie zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku, na koniec dodaję żółtko i szybko zagniatam ciasto w kulkę, którą wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję. Wycinam prostokąt 20×25 cm, a z resztek ciasta formuję boczki. Krawędzie prostokąta smaruję białkiem i układam boczki. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 18-20 minut, aż się zarumieni. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam do wystygnięcia.
Składniki dodatkowe:
4 łyżki dżemu pomarańczowego
Dowolne ozdoby (migdały, orzechy, suszone lub liofilizowane owoce (z kodem SLODKISENTYMENT możecie je mieć 10% taniej 🙂 )
Przygotowanie:
Dżem pomarańczowy umieszczam w rondelku i podgrzewam, ale nie gotuję. Ciepły dżem wykładam na podpieczone ciasto i odstawiam do przestygnięcia. Kolor dżemu zależy od pomarańczy. U mnie to czerwone pomarańcze sycylijskie, więc uzyskałam ciemniejszy kolor 🙂
Na koniec ozdabiam dowolnie górę i mazurek migdałowo-pomarańczowy gotowy. Smacznego 🙂

Mazurek śmietankowo-czekoladowy
Zobacz również

Pierniki malinowe
6 grudnia, 2020
Bezy migdałowe z musem czekoladowym
13 lutego, 2019