Mazurek migdałowo-pomarańczowy
Ciasta,  W 30 minut,  Wielkanoc

Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Ten mazurek migdałowo-pomarańczowy to super prosty sposób na udany wypiek na Wielkanoc. Przepyszne połączenie ciasta migdałowego i konfitury z pomarańczy. Urok tkwi tutaj w prostocie. Zobaczcie 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto: 

200 g (1 ½ szklanki) mąki tortowej

50 g (3 łyżki) cukru pudru

50 g (2/3 szklanki) mielonych migdałów

120 g masła

1 szczypta soli

1 żółtko

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder, mielone migdały, masło i sól delikatnie zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku, na koniec dodaję żółtko i szybko zagniatam ciasto w kulkę, którą wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję. Wycinam prostokąt 20×25 cm, a z resztek ciasta formuję boczki. Krawędzie prostokąta smaruję białkiem i układam boczki. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 18-20 minut, aż się zarumieni. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam do wystygnięcia.

Składniki dodatkowe:

4 łyżki dżemu pomarańczowego

Dowolne ozdoby (migdały, orzechy, suszone lub liofilizowane owoce (z kodem SLODKISENTYMENT możecie je mieć 10% taniej 🙂 )

Przygotowanie:

Dżem pomarańczowy umieszczam w rondelku i podgrzewam, ale nie gotuję. Ciepły dżem wykładam na podpieczone ciasto i odstawiam do przestygnięcia. Kolor dżemu zależy od pomarańczy. U mnie to czerwone pomarańcze sycylijskie, więc uzyskałam ciemniejszy kolor 🙂

Na koniec ozdabiam dowolnie górę i mazurek migdałowo-pomarańczowy gotowy. Smacznego 🙂

Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Mazurek migdałowo-pomarańczowy
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here