Tort mango
Ciasta,  Torty

Tort mango

A właściwie tort mango i czekolada. Przepyszne połączenie, które gorąco polecam.

Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm:

5 jajek

½  szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Do nasączenia tortu:

1 szklanka letniej herbaty

Krem czekoladowy:

180 g czekolady gorzkiej

300 ml śmietanki 30-36%

Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu.

Krem mango:

450 g pulpy mango

2 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżki cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

¼ szklanki zimnej wody

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w zimnej wodzie. Pulpę, sok z cytryny i cukier puder podgrzewam, nie gotuję, ale musi być gorąca. Do gorącej pulpy dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam energicznie. Podgrzewam tak długo, aż masa zrobi się gęsta. Następnie odstawiam do wystygnięcia.

Teraz przystępuję do złożenia tortu.

Biszkopt kroję na 3 blaty. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z herbatą, wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Wykładam krem mango i przykrywam trzecim blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Następnie przygotowuję krem na tynk.

Składniki:

350 g masła

1/3 szklanki mleka

4 łyżki mleka w proszku

10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego

90 g czekolady

1 łyżka kakao

Masło należy wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie.

Mleko podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję mleko w proszku. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.

Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce mleko skondensowane, cały czas ucieram. Następnie dodaję mleko z mlekiem w proszku i powoli rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników.

Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.

Resztę kremu wykorzystam do zrobienia dekoracji, tylka 1M.

Drip:

40 g czekolady ciemnej

40 ml śmietanki 30%

Śmietankę podgrzewam, następnie kruszę do niej czekoladę, chwilę czekam i mieszam do połączenia się składników. Odstawiam do przestygnięcia. Drip wylewam na schłodzony tort.

Następnie ułożyłam opłatek, a na koniec zrobiłam dekorację z kremu.

Tort mango gotowy. Smacznego 😊

Tort mango
Tort mango
Tort mango
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *