Tort mango
A właściwie tort mango i czekolada. Przepyszne połączenie, które gorąco polecam.
Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm:
5 jajek
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).
Do nasączenia tortu:
1 szklanka letniej herbaty
Krem czekoladowy:
180 g czekolady gorzkiej
300 ml śmietanki 30-36%
Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu.
Krem mango:
450 g pulpy mango
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki zimnej wody
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w zimnej wodzie. Pulpę, sok z cytryny i cukier puder podgrzewam, nie gotuję, ale musi być gorąca. Do gorącej pulpy dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam energicznie. Podgrzewam tak długo, aż masa zrobi się gęsta. Następnie odstawiam do wystygnięcia.
Teraz przystępuję do złożenia tortu.
Biszkopt kroję na 3 blaty. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z herbatą, wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Wykładam krem mango i przykrywam trzecim blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Następnie przygotowuję krem na tynk.
Składniki:
350 g masła
1/3 szklanki mleka
4 łyżki mleka w proszku
10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
90 g czekolady
1 łyżka kakao
Masło należy wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie.
Mleko podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję mleko w proszku. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce mleko skondensowane, cały czas ucieram. Następnie dodaję mleko z mlekiem w proszku i powoli rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników.
Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.
Resztę kremu wykorzystam do zrobienia dekoracji, tylka 1M.
Drip:
40 g czekolady ciemnej
40 ml śmietanki 30%
Śmietankę podgrzewam, następnie kruszę do niej czekoladę, chwilę czekam i mieszam do połączenia się składników. Odstawiam do przestygnięcia. Drip wylewam na schłodzony tort.
Następnie ułożyłam opłatek, a na koniec zrobiłam dekorację z kremu.
Tort mango gotowy. Smacznego 😊