Sernik z mascarpone
Zachwyciłam się – sernik z mascarpone jest tak kremowy i delikatny, że trudno mu się oprzeć 🙂
Myślę, że to jest przepis, przy którym muszę napisać, że koniecznie trzeba go wypróbować.
Uwaga:
Szklanka 200 ml
Tortownica 22-24 cm
Składniki na kakaowy spód:
200 g ciastek pepite beurre (użyłam tych grubych)
1 łyżka kakao
80 g masła
Masło rozpuszczam w rondelku. Ciastka blenduję na piasek, dodaję kakao i całość zalewam rozpuszczonym masłem.
Mieszam do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i wysypuję ciastka. Wyrównuję, ugniatam i wstawiam tortownicę do lodówki.
Masło rozpuszczam w rondelku. Ciastka blenduję na piasek, dodaję kakao i całość zalewam rozpuszczonym masłem.
Mieszam do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia i wysypuję ciastka. Wyrównuję, ugniatam i wstawiam tortownicę do lodówki.
Teraz przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
600 g mascarpone
400 g twarogu mielonego
350 ml śmietany kwaśnej 18%
1 szklanka cukru
2 garście mielonych migdałów
6 jajek
2 łyżki rumu
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce, miksuję tylko do połączenia składników.
Masę serową wykładam na ciasteczkowy spód i sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 75 minut.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze na 15 minut.
Następnie wyciągam sernik i pozostawiam go do całkowitego wystygnięcia, a później wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Sernik z mascarpone gotowy. Możecie go jeszcze dowolnie przystroić. U mnie to prażone płatki migdałów.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Franka
wygląda bosko. zrobię 😊
Karolina
Polecam. Jest doskonale kremowy i przepyszny 🙂