kakaowe babeczki z rabarbarem na okrągłej desce
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Kakaowe muffinki z rabarbarem

Prosty i szybki wypiek, kiedy nie mamy za dużo czasu albo ochoty na szaleństwa w kuchni. Tym razem połączyłam rabarbar z ciastem kakaowym i zrobiłam do tego kruszonkę, także kakaową. Muffinki smakują świetnie 😊

Składniki (na około 16-18 babeczek):

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 jajka

3/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

5-6 garści pokrojonego w kostkę rabarbaru

Kruszonka:

3 łyżki mąki

5 łyżek cukru

60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki)

1 łyżka kakao

Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.

Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.

Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.

Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta (mniej więcej do połowy papilotki lub troszkę więcej).

Na każdą muffinkę kładziemy rabarbar.

Z mąki, cukru, masła i kakao zagniatamy kruszonkę o konsystencji mokrego piasku i posypujemy nią babeczki.

Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego 😊

Muffinki kakaowe z rabarbarem na biało-niebieskim tle
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *