Kakaowe muffinki z rabarbarem
Prosty i szybki wypiek, kiedy nie mamy za dużo czasu albo ochoty na szaleństwa w kuchni. Tym razem połączyłam rabarbar z ciastem kakaowym i zrobiłam do tego kruszonkę, także kakaową. Muffinki smakują świetnie 😊
Składniki (na około 16-18 babeczek):
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
5-6 garści pokrojonego w kostkę rabarbaru
Kruszonka:
3 łyżki mąki
5 łyżek cukru
60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki)
1 łyżka kakao
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.
Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.
Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.
Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta (mniej więcej do połowy papilotki lub troszkę więcej).
Na każdą muffinkę kładziemy rabarbar.
Z mąki, cukru, masła i kakao zagniatamy kruszonkę o konsystencji mokrego piasku i posypujemy nią babeczki.
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego 😊