Tort czekoladowo-truskawkowy
Ten niewielki tort czekoladowo-truskawkowy to prezent idealny dla każdego, kto lubi połączenie truskawki z czekoladą – proste i pyszne kremy.
Składniki na biszkopt (średnica 18 cm):
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi.
Przygotowuję poncz do nasączenia:
1 szklanka wody
4 łyżki soku z cytryny
Przygotowuję mus czekoladowy:
120 g czekolady ciemnej
200 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.
Warstwa truskawkowa:
200 g truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru
½ łyżki mąki ziemniaczanej
Truskawki umieszczam w garnuszku i podgrzewam, aż puszczą sok, dodaję cukier, jeszcze chwilę gotuję, aż cukier się rozpuści. Mąkę rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody i wlewam do truskawek energicznie mieszając. Chwilkę podgrzewam, aż truskawki zgęstnieją i powstanie kisiel.
Odstawiam do przestygnięcia.
Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam mus czekoladowy (dwie łyżki musu odkładam). Na to drugi blat, który również nasączam. Dookoła drugiego blatu formuję murek z reszty musu czekoladowego, a w środek wykładam truskawki i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.
Do tynkowania tortu i kwiatów wykorzystałam krem maślany na bezie szwajcarskiej z 600 g masła.
Po przepis na krem odsyłam Was na stronę Akademii Tortu 😊
Tort czekoladowo-truskawkowy gotowy. Smacznego 😊