Tort czekoladowo-truskawkowy
Ciasta,  Torty

Tort czekoladowo-truskawkowy

Ten niewielki tort czekoladowo-truskawkowy to prezent idealny dla każdego, kto lubi połączenie truskawki z czekoladą – proste i pyszne kremy.

Składniki na biszkopt (średnica 18 cm):

4 jajka

0,5 szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.

Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi.

Przygotowuję poncz do nasączenia:

1 szklanka wody

4 łyżki soku z cytryny

Przygotowuję mus czekoladowy:

120 g czekolady ciemnej

200 ml śmietanki 30%

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.

Warstwa truskawkowa:

200 g truskawek (mogą być mrożone)

1 łyżka cukru

½ łyżki mąki ziemniaczanej

Truskawki umieszczam w garnuszku i podgrzewam, aż puszczą sok, dodaję cukier, jeszcze chwilę gotuję, aż cukier się rozpuści. Mąkę rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody i wlewam do truskawek energicznie mieszając. Chwilkę podgrzewam, aż truskawki zgęstnieją i powstanie kisiel.

Odstawiam do przestygnięcia.

Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam mus czekoladowy (dwie łyżki musu odkładam). Na to drugi blat, który również nasączam. Dookoła drugiego blatu formuję murek z reszty musu czekoladowego, a w środek wykładam truskawki i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.

Do tynkowania tortu i kwiatów wykorzystałam krem maślany na bezie szwajcarskiej z 600 g masła.

Po przepis na krem odsyłam Was na stronę Akademii Tortu 😊

Tort czekoladowo-truskawkowy gotowy. Smacznego 😊

Tort czekoladowo-truskawkowy

Tort czekoladowo-truskawkowy

Tort czekoladowo-truskawkowy

Tort czekoladowo-truskawkowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *