Racucho-pączki
Te doskonałe i pyszne racucho-pączki (albo jak kto woli racuchy pączkowe) są z dodatkiem twarogu i jabłek. Są proste w przygotowaniu, smaży się je jak pączki, więc to fantastyczna propozycja na karnawał 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 28 sztuk:
500 g twarogu
300 g jabłek
3 ½ szklanki mąki pszennej tortowej lub typ 500
½ szklanki cukru
3 płaskie łyżki masła
80 g drożdży
4 jajka
1 szczypta soli
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło, cukier i jajka i szczyptę soli miksuję na puszystą masę.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję rozkruszone drożdże, ubitą masę i twaróg. Całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji (można mikserem).
Ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obieram i kroję w małą kosteczkę. Dodaję do wyrośniętego ciasta, mieszam i teraz formuję racucho-pączki. W tym celu ręce smaruję olejem, nabieram łyżką ciasto i „kulam” pączka.
Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut (u mnie wyrastały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką).
Po tym czasie rozgrzewam w rondelku olej (ilość oleju jak na pączki, czyli około 6-7 cm w garnku) i smażę raucho-pączki. Olej nie może być zbyt gorący, żeby pączki dały radę upiec się w środku.
Usmażone racucho-pączki wykładam na ręcznik papierowy, a następnie polewam lukrem (u mnie proporcje na lukier to 1 łyżka mocno ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Pamiętajcie, że sami ustalacie konsystencję lukru manewrując tymi dwoma składnikami 🙂 ).
Racucho-pączki gotowe. Smacznego 🙂
4 komentarze
Karol
Super pomysł. w ten karnawał z pewnością wypróbuję. dzięki 😍
Karolina
Polecam gorąco. Taka propozycja „pomiędzy”, a smakuje doskonale 🙂
Magdalena Kaniewska
To jedne z pyszniejszych pączków, jakie w życiu jadłam. Polecam, mniam 🙂
Karolina
Ależ miło mi to słyszeć 🙂 Cieszę się bardzo i polecam się na przyszłość 😉