Racucho-pączki
Bez pieczenia,  Ciasta,  Drożdżowe,  Karnawał

Racucho-pączki

Te doskonałe i pyszne racucho-pączki (albo jak kto woli racuchy pączkowe) są z dodatkiem twarogu i jabłek. Są proste w przygotowaniu, smaży się je jak pączki, więc to fantastyczna propozycja na karnawał 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na około 28 sztuk:

500 g twarogu

300 g jabłek

3 ½ szklanki mąki pszennej tortowej lub typ 500

½ szklanki cukru

3 płaskie łyżki masła

80 g drożdży

4 jajka

1 szczypta soli

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Masło, cukier i jajka i szczyptę soli miksuję na puszystą masę.

Mąkę wsypuję do miski, dodaję rozkruszone drożdże, ubitą masę i twaróg. Całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji (można mikserem).

Ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jabłka obieram i kroję w małą kosteczkę. Dodaję do wyrośniętego ciasta, mieszam i teraz formuję racucho-pączki. W tym celu ręce smaruję olejem, nabieram łyżką ciasto i „kulam” pączka.

Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut (u mnie wyrastały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką).

Po tym czasie rozgrzewam w rondelku olej (ilość oleju jak na pączki, czyli około 6-7 cm w garnku) i smażę raucho-pączki. Olej nie może być zbyt gorący, żeby pączki dały radę upiec się w środku.

Usmażone racucho-pączki wykładam na ręcznik papierowy, a następnie polewam lukrem (u mnie proporcje na lukier to 1 łyżka mocno ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Pamiętajcie, że sami ustalacie konsystencję lukru manewrując tymi dwoma składnikami 😊).

Racucho-pączki gotowe. Smacznego 😊  

Racucho-pączki

Racucho-pączki

Racucho-pączki

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *