Sernik z mlekiem w proszku
Przepis na sernik z mlekiem w proszku znalazłam w „zasobach mamy”. Zawsze mi się wydawało, że to jakaś nowość, a okazuje się, że przepis ma już swoje lata 🙂 Zatem podaję Wam przepis na sernik, który jest kremowy, gęsty i bardzo smaczny.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na spód:
150 g masła
400-450 g herbatników
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam i dodaję do niego zmielone herbatniki, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczkowy spód. Rozprowadzam dokładnie po tortownicy, tworząc rant na całą wysokość tortownicy (u mnie to tortownica 24 cm i rant do pieczenia tortów na wysokość 9 cm – stąd ten lekko zawinięty bok, ponieważ masa serowa nie wypełniła całej wysokości 🙂 ).
Tortownicę wkładam do lodówki i zabieram się za masę serową.
Składniki na masę serową:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
2 łyżki cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
6 jajek
Skórka otarta z cytryny
100 g masła
4 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Masło roztapiam w rondelku i odstawiam. Twaróg delikatnie miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję po jednym jajku i nadal delikatnie miksuję, dodaję skórkę otartą z cytryny. Do masy dodaję roztopione masło razem z mlekiem w proszku, delikatnie miksuję. Na koniec dodaję mąkę i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Spód wyciągam z lodówki, wylewam masę serową i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 75 minut, a następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w środku do wystygnięcia.
Sernik z mlekiem w proszku najlepszy jest po całkowitym wystygnięciu i nocy spędzonej w lodówce.
Smacznego 🙂
A na tę piękną paterę, na której serwowałam sernik, natknęłam się przypadkiem, o tutaj 🙂
2 komentarze
Anon
Jaką mąkę należy użyć ? Pszenna czy ziemniaczane do masy serowej ?
Karolina
Zwykła pszenna 🙂