Cukierki orzechowe
Bez pieczenia,  Ciasta,  Ciastka,  Fit na słodko

Cukierki orzechowe

A właściwie cukierki orzechowe z płatkami kukurydzianymi i czekoladą. Lekko chrupiące. Zdrowsza wersja cukierków 😉

Składają się z trzech pysznych warstw, które razem smakują obłędnie.

Składniki na spód:

15 daktyli

4 garście płatków kukurydzianych bez cukru

2 łyżki agawy lub miodu

1 łyżka wody

2 łyżki masła orzechowego

Daktyle kroję w drobną kostkę, dodaję resztę składników, dokładnie mieszam do połączenia się składników i wykładam na blaszkę (15x8cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzam równomiernie masę i dociskam wilgotną ręką. Blaszkę wstawiam do lodówki.

Składniki na środek:

3 łyżki masła orzechowego

2 miarki szejka czekoladowego w proszku (użyłam JuicePlus+, więcej szczegółów znajdziesz tutaj) (możesz wykonać również wersję bez szejka – wtedy dodaj do masy czubatą łyżkę kakao i 1-2 łyżki agawy 🙂 )

5 garści orzeszków ziemnych prażonych

10 łyżek mleka

1 łyżka agawy

Wszystkie składniki dokładnie mieszam do połączenia się składników. Następnie wyciągam blaszkę z lodówki i wykładam masę orzechową. Wyrównuję wilgotną ręką. Blaszkę wstawiam na 1 godzinę do lodówki.

Na koniec przygotowuję czekoladę.

Składniki na wierzch:

60 ml śmietanki 30%

50 g czekolady ciemnej

½ łyżki miodu (opcjonalnie)

Śmietankę podgrzewam w rondelku, następnie ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i ewentualnie miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie dokładnie mieszam, wyciągam blaszkę z lodówki i wylewam czekoladę na blaszkę.

Cukierki ponownie wędrują do lodówki, najlepiej na całą noc.

Następnego dnia kroję je gorącym nożem na dowolne kawałki.

Cukierki orzechowe gotowe. Smacznego 😊

Cukierki orzechowe
Cukierki orzechowe
Cukierki orzechowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 16

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *