Ciasteczka lniane z dżemem
Jeśli chcesz spróbować czegoś zupełnie innego, zrób ciasteczka lniane z dżemem, z dodatkiem kakao, orzechów i czekolady – ten smak pozytywnie Cię zaskoczy 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na 12 sztuk ciasteczek:
1 szklanka mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 jajka
4 łyżki cukru pudru lub innego słodzika
2 łyżeczki wanilii
100 g masła
6 garści orzechów siekanych
60 g ulubionej czekolady
12 łyżeczek ulubionego dżemu
Przygotowanie:
Siemię lniane, proszek do pieczenia i kakao mieszam w misce.
Jajka, cukier puder i wanilię ubijam do białości. Masło rozpuszczam.
Mokre składniki dodaję do suchych składników i mieszam, na koniec dodaję posiekaną na kawałki czekoladę i orzechy i ponownie mieszam. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wykładam blaszkę papierem do pieczenia i wyciągam ciasto z lodówki.
Ciasto dzielę na 12 równych części. Każdą część ciasta formuję w kulkę, którą następnie rozgniatam na blaszce na grubość ok. 1 cm. Następnie robię zagłębienie w ciastku (np. kieliszkiem, który wcześniej posmarowałam olejem, żeby się nie przykleił. Teraz poprawiam kształt ciastka lekko formując boczki, żeby ciastko zrobiło się okrągłe.
Na koniec umieszczam w zagłębieniu łyżeczkę dżemu.
Ciastka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 15 minut.
Po wystygnięciu ciasteczka lniane z dżemem są gotowe. Smacznego 🙂