Ciasteczka lniane z dżemem
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka,  Fit na słodko,  Wielkanoc

Ciasteczka lniane z dżemem

Jeśli chcesz spróbować czegoś zupełnie innego, zrób ciasteczka lniane z dżemem, z dodatkiem kakao, orzechów i czekolady – ten smak pozytywnie Cię zaskoczy 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na 12 sztuk ciasteczek:

1 szklanka mielonego siemienia lnianego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 jajka

4 łyżki cukru pudru lub innego słodzika

2 łyżeczki wanilii

100 g masła

6 garści orzechów siekanych

60 g ulubionej czekolady

12 łyżeczek ulubionego dżemu

Przygotowanie:

Siemię lniane, proszek do pieczenia i kakao mieszam w misce.

Jajka, cukier puder i wanilię ubijam do białości. Masło rozpuszczam.

Mokre składniki dodaję do suchych składników i mieszam, na koniec dodaję posiekaną na kawałki czekoladę i orzechy i ponownie mieszam. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie wykładam blaszkę papierem do pieczenia i wyciągam ciasto z lodówki.

Ciasto dzielę na 12 równych części. Każdą część ciasta formuję w kulkę, którą następnie rozgniatam na blaszce na grubość ok. 1 cm. Następnie robię zagłębienie w ciastku (np. kieliszkiem, który wcześniej posmarowałam olejem, żeby się nie przykleił. Teraz poprawiam kształt ciastka lekko formując boczki, żeby ciastko zrobiło się okrągłe.

Na koniec umieszczam w zagłębieniu łyżeczkę dżemu.

Ciastka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 15 minut.

Po wystygnięciu ciasteczka lniane z dżemem są gotowe. Smacznego 🙂

Ciasteczka lniane z dżemem

Ciasteczka lniane z dżemem

Ciasteczka lniane z dżemem

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here