Tort Oreo
Ciasta,  Torty

Tort Oreo

Tort Oreo to tort komunijny dla chłopca, który uwielbia ciasteczka Oreo. Tort uzupełniłam o warstwę czekoladową.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na biszkopt jasny (średnica 23-24 cm):

7 jajek

¾ szklanki cukru

1 ½ szklanki mąki tortowej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku mieszając na niskich obrotach.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 35 minut do suchego patyczka.

Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Składniki na biszkopt ciemny (średnica 23-24 cm):

3 jajka

1/3 szklanki cukru

½ szklanki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku i mieszam na niskich obrotach.

Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 15-17 minut do suchego patyczka.

Przygotowuję poncz do nasączenia:

1 ½ szklanki wody

6 łyżek soku z cytryny

Składniki na mus czekoladowy:

170 g czekolady ciemnej

280 ml śmietanki 30%

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.

Składniki na krem Oreo:

500 ml śmietanki 30%

250 ml mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

16 ciasteczek Oreo

Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję ¼ szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia.

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone, cukier puder i żelatynę i delikatnie miksuję do połączenia się składników.

Ciasteczka Oreo kruszę i dodaję do kremu, delikatnie mieszam.

Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu.

1 blat białego biszkoptu nasączam, wykładam połowę kremu Oreo, przykrywam biszkoptem kakaowym, nasączam, wykładam mus czekoladowy, przykrywam białym blatem, nasączam, wykładam krem Oreo, przykrywam ostatnim białym blatem, który również nasączam.

Tort wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężał.

Następnie przygotowuję tynk z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej.

Do otynkowania tortu i do kwiatków użyłam 750 g masła, a przepis na krem maślany na bezie polecam Wam ze strony Akademia Tortu 😊

Tort Oreo gotowy, smacznego 😊

Tort Oreo
Tort Oreo
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *