Babka z kukurydzą
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Babka z kukurydzą

Jeśli może być z marchewką, fasolą czy ziemniakami, to może być też z kukurydzą 😊

Babka z kukurydzą jest wilgotna, długo zachowuje świeżość, smakuje wybornie, a do tego jest naprawdę łatwa i szybka.

Składniki:

1 puszka kukurydzy

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 ¾ szklanki mąki

1 płaska łyżka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Dodatkowo:

100 g czekolady

100 g śmietanki 30%

1 łyżka miodu

Kukurydzę odcedzam i blenduję. Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli kukurydzę cały czas mieszając.

Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.

Ciasto wylewam do foremki na babkę o średnicy 22 cm (szersza część) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut do suchego patyczka.

Śmietankę doprowadzam do wrzenia i ściągam z ognia. Dodaję połamaną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści. Kiedy polewa lekko przestygnie, polewam nią babkę.

Smacznego 😊

Babka z kukurydzą
Babka z kukurydzą
Babka z kukurydzą
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *