Babka z kukurydzą
Jeśli może być z marchewką, fasolą czy ziemniakami, to może być też z kukurydzą 😊
Babka z kukurydzą jest wilgotna, długo zachowuje świeżość, smakuje wybornie, a do tego jest naprawdę łatwa i szybka.
Składniki:
1 puszka kukurydzy
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ¾ szklanki mąki
1 płaska łyżka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Dodatkowo:
100 g czekolady
100 g śmietanki 30%
1 łyżka miodu
Kukurydzę odcedzam i blenduję. Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli kukurydzę cały czas mieszając.
Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.
Ciasto wylewam do foremki na babkę o średnicy 22 cm (szersza część) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut do suchego patyczka.
Śmietankę doprowadzam do wrzenia i ściągam z ognia. Dodaję połamaną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści. Kiedy polewa lekko przestygnie, polewam nią babkę.
Smacznego 😊
2 komentarze
Magda
ciekawy i nietrudny przepis, musze spróbować:-)
Karolina
🙂 Koniecznie. W smaku babka jest podobna do marchewkowego ciasta 🙂 Polecam 🙂