Ciasto przekładane z truskawkami
Ciasta

Ciasto przekładane z truskawkami

A dokładniej ciasto przekładane z truskawkami i kremem – świetne połączenie smaków. Ciasto jest proste i bardzo smaczne.

W wersji delikatniejszej możecie to ciasto wykonać na biszkopcie, ale polecam z ciastem ucieranym, bardzo ciekawe zestawienie 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto ucierane:

6 jajek

200 g masła

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być 😊 )

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy jajecznej.

Blaszkę 25×30 cm wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciasto na blaszkę. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Następnie odstawiam do wystygnięcia.

Wystygnięte ciasto kroję na dwa blaty (w miarę równe – u mnie nie jest to takie oczywiste, co widać na zdjęciach 😉)

Do nasączenia blatów użyłam wody z sokiem z malin.

Następnie przygotowuję krem.

Składniki:

¾ litra mleka

200 g masła

½ szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

2/3 szklanki kaszy manny

Mleko zagotowuję z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodaję kaszę manną wymieszaną z kakao, stale mieszając gotuję aż do zgęstnienia.

Połowę jeszcze gorącego kremu wykładam na pierwszy nasączony blat, przykrywam drugim blatem, który również nasączam wodą z malinami. Na górę wykładam drugą połowę kremu i całość odstawiam do wystygnięcia.

Następnie przygotowuję białą warstwę.

Składniki:

150 ml śmietanki 30%

1 łyżka mascarpone

½ łyżki cukru pudru

Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone i cukier puder i delikatnie miksuję do połączenia składników.

Krem wykładam na ciasto.

Ostatnia warstwa to galaretka truskawkowa i truskawki.

Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Na białym kremie układam truskawki i całość zalewem lekko tężejącą galaretką.

Wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem ciasto dobrze jest wyciągnąć z 15 minut wcześniej z lodówki.

Ciasto przekładane z truskawkami gotowe. Smacznego 😊

Ciasto przekładane z truskawkami

Ciasto przekładane z truskawkami

Ciasto przekładane z truskawkami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *