Ciasto przekładane z truskawkami
A dokładniej ciasto przekładane z truskawkami i kremem – świetne połączenie smaków. Ciasto jest proste i bardzo smaczne.
W wersji delikatniejszej możecie to ciasto wykonać na biszkopcie, ale polecam z ciastem ucieranym, bardzo ciekawe zestawienie 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto ucierane:
6 jajek
200 g masła
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być 😊 )
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy jajecznej.
Blaszkę 25×30 cm wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciasto na blaszkę. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Następnie odstawiam do wystygnięcia.
Wystygnięte ciasto kroję na dwa blaty (w miarę równe – u mnie nie jest to takie oczywiste, co widać na zdjęciach 😉)
Do nasączenia blatów użyłam wody z sokiem z malin.
Następnie przygotowuję krem.
Składniki:
¾ litra mleka
200 g masła
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2/3 szklanki kaszy manny
Mleko zagotowuję z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodaję kaszę manną wymieszaną z kakao, stale mieszając gotuję aż do zgęstnienia.
Połowę jeszcze gorącego kremu wykładam na pierwszy nasączony blat, przykrywam drugim blatem, który również nasączam wodą z malinami. Na górę wykładam drugą połowę kremu i całość odstawiam do wystygnięcia.
Następnie przygotowuję białą warstwę.
Składniki:
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka mascarpone
½ łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone i cukier puder i delikatnie miksuję do połączenia składników.
Krem wykładam na ciasto.
Ostatnia warstwa to galaretka truskawkowa i truskawki.
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Na białym kremie układam truskawki i całość zalewem lekko tężejącą galaretką.
Wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem ciasto dobrze jest wyciągnąć z 15 minut wcześniej z lodówki.
Ciasto przekładane z truskawkami gotowe. Smacznego 😊
4 komentarze
iza
super wygląda to ciasto
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 🙂 W sam raz na truskawkowe lato 🙂
Marzena
Uwielbiam truskawki w każdej formie! Chętnie przetestuje Twoje ciasto!
Karolina
🙂 To zupełnie jak ja. Już mi żal, że się kończą 🙂 Polecam ciacho 🙂