precle
Bez pieczenia,  Ciasta,  Ciastka,  Karnawał

Precle

Czas karnawału od zawsze kojarzy nam się z chrustami, obwarzankami czy pączkami. Ale może warto spróbować czegoś innego? Dla odmiany proponuję precle, które są smaczne, trochę inne i równie świetnie sprawdzą się podczas karnawałowej zabawy. Precle na raz, niewielkie i kuszące.

Przepis znalazłam w mamy notatkach na karteczce wyciętej z gazety Tina z lat 90-tych 😊

A do przygotowania ok. 50 precli potrzebujemy:

2 ½ szklanki mąki

2 duże jajka

4 płaskie łyżki masła

4 czubate łyżki cukru

2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

5 dag mielonych migdałów (porządna garść)

Otarta skórka z 1 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Miękkie masło ucieram z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodaję mielone migdały, śmietanę i skórkę z cytryny. Miksuję.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do utartej masy. Dokładnie wyrabiam ciasto ręką. Gotowe ciasto odstawiam na 15 minut.

Z ciasta lepię 45-50 kulek. Na blacie rozwałkowuję kulki w wałeczki o długości około 20 cm (nie podsypywałam mąką, ponieważ kulki się przesuwały i ciężej było je rolować). Każdy wałeczek zwijam w precelek, tzn. łapię wałeczek za końce i składam do środka tworząc coś w rodzaju „okularów”.

Do dużej patelni wlewam olej na wysokość około 3 cm. Olej rozgrzewam, a następnie wrzucam precle. Smażę z każdej strony na złocisty kolor około 3 minut. Na koniec posypuję cukrem pudrem i gotowe. Można podjadać.

Smacznego 😊

precle
precle
precle
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *