tarta czekoladowa w kształcie serca
Ciasta,  Torty,  Walentynki

Walentynkowa tarta czekoladowa

Przepis na ciasto „wygrzebałam” w skoroszycie mamy z wycinkami z gazet. Na dole przepisu widnieje napis „naj” strona 32 😊 Muszę powiedzieć, że strona 32 skrywa jeszcze kilka innych ciekawych przepisów, ale to innym razem 😊

Walentynkowa tarta czekoladowa to świetny pomysł na walentynkowy deser. Daje duże możliwości wyrażenia swoich uczuć dekoracją 😉

Zatem do dzieła.

Składniki na ciasto:

10 czubatych łyżek mąki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

110 g masła  

1 żółtko

1 łyżka rumu

Z podanych składników zagniatam ciasto.

Ciasto rozwałkowuję i układam w wysmarowanej tłuszczem tortownicy w kształcie serca (długość serca 26 cm) i piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na krem:

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady ciemnej

2 jajka

1 szklanka śmietanki 30%

6 łyżek mleka

W czasie, kiedy piecze się ciasto, przygotowuję krem. Zagotowuję śmietankę z mlekiem, ściągam z ognia i wrzucam połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Do masy wbijam jajka i całość miksuję.

Krem wylewam na podpieczone ciasto i piekę ok. 20 minut.

Kiedy ciasto wystygnie dekoruję je bitą śmietaną i czekoladą.

Do dekoracji wykorzystałam 150 ml śmietanki 30%, którą ubiłam i dodałam do niej garść przetartych przez sitko malin oraz pół łyżeczki cukru pudru.

Dodatkowo ułożyłam serca z czekolady.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *