
Walentynkowa tarta czekoladowa
Przepis na ciasto „wygrzebałam” w skoroszycie mamy z wycinkami z gazet. Na dole przepisu widnieje napis „naj” strona 32 ? Muszę powiedzieć, że strona 32 skrywa jeszcze kilka innych ciekawych przepisów, ale to innym razem ?
Walentynkowa tarta czekoladowa to świetny pomysł na walentynkowy deser. Daje duże możliwości wyrażenia swoich uczuć dekoracją ?
Zatem do dzieła.
Składniki na ciasto:
10 czubatych łyżek mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
110 g masła
1 żółtko
1 łyżka rumu
Z podanych składników zagniatam ciasto.

Ciasto rozwałkowuję i układam w wysmarowanej tłuszczem tortownicy w kształcie serca (długość serca 26 cm) i piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na krem:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady ciemnej
2 jajka
1 szklanka śmietanki 30%
6 łyżek mleka
W czasie, kiedy piecze się ciasto, przygotowuję krem. Zagotowuję śmietankę z mlekiem, ściągam z ognia i wrzucam połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Do masy wbijam jajka i całość miksuję.
Krem wylewam na podpieczone ciasto i piekę ok. 20 minut.
Kiedy ciasto wystygnie dekoruję je bitą śmietaną i czekoladą.
Do dekoracji wykorzystałam 150 ml śmietanki 30%, którą ubiłam i dodałam do niej garść przetartych przez sitko malin oraz pół łyżeczki cukru pudru.
Dodatkowo ułożyłam serca z czekolady.
Smacznego ?



Zobacz również

Tort kawowy z kajmakiem
21 maja, 2021
Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem
24 stycznia, 2020