Serduszka z galaretką i czekoladą (wegańskie)
Serduszka są wynikiem nieodpartej chęci zjedzenia delicji. Biszkopt, pyszna galaretka, a wszystko schowane pod słodziutką czekoladą. Trudno się było oprzeć jak się miało 10 lat i równie trudno jest dzisiaj 😊
Moim domowym delicjom nadałam kształt serduszek, a do tego dobrałam wszystkie składniki tak, żeby delicje były wegańskie.
Powstały pyszne mini torciki.
Składniki na ciasto:
1 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej orkiszowej)
¾ szklanki cukru (użyłam kokosowego)
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki oleju
1 łyżka wódki lub spirytusu
¾ szklanki mleka roślinnego
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Dodatkowo:
1 galaretka wegańska (lub 2, jeśli lubicie grubszą warstwę)
150 g czekolady wegańskiej
150 ml śmietanki sojowej
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem i wlewam ciasto. Wyrównuję łyżką. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (do suchego patyczka).
W tym czasie rozpuszczam galaretkę (zgodnie z opisem na opakowaniu) i odstawiam do przestygnięcia.
Wystudzone ciasto odrywam od papieru do pieczenia, po czym ponownie wkładam papier i ciasto do blaszki. Na ciasto wylewam chłodną galaretkę i całość wstawiam do lodówki.
W tym czasie (galaretka bardzo szybko zastyga) podgrzewam śmietankę sojową, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i 2 łyżki syropu z agawy lub miodu (jeśli czekolada była gorzka). Odstawiam na chwilę, a później mieszam do uzyskania jednolitej polewy.
Wyciągam ciasto z lodówki, wykrawam serduszka, układam je na kratce lub na papierze i polewam czekoladą. Całość pozostawiam do zastygnięcia.
Serduszka można dodatkowo dekorować.
Smacznego 😊