Śliwkowa makówka
Ciasta,  Ciasto do książki,  Torty

Śliwkowa makówka

Wspaniała propozycja jesienna, czyli śliwkowa makówka. Te pyszne warstwy z pewnością przypadną do gustu tym, którzy lubią mak i śliwki. Rewelacyjne i kuszące połączenie 😊

A do ciasta proponuję Wam książkę Wiesława Myśliwskiego „Traktat o łuskaniu fasoli” – wspaniały monolog o przeznaczeniu i przypadku, o zwykłym życiu i szaleństwie. Cudowna lektura na długie jesienne wieczory 😊

Składniki na ciasto makowe:

5 jajek

¾ szklanki cukru

3 szklanki maku

3 łyżki kaszy manny

1 łyżka tartej bułki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem).

Żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem. Białka ubijam i mieszam delikatnie łopatką z masą makową.

Ciasto wykładam do foremki (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia.

Mogę przystąpić do przygotowania warstwy śliwkowej.

Składniki: 300 g śliwek

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka cynamonu

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Śliwki kroję w kostkę i gotuję na małym ogniu razem z cukrem waniliowym i cynamonem przez 10 minut (jeśli śliwki wydają się Wam za kwaśne, możecie dodać trochę cukru). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ½ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe. Odstawiam do wystygnięcia.

Na koniec przygotowuję krem z mascarpone.

Składniki:

300 ml śmietanki 30%

250 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki kakao

50 g czekolady

Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję serek i cukier puder i ponownie ubijam. Połowę kremu rozprowadzam na śliwkach, a do drugiej połowy dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaową masę kładę kleksami na białej masie.

Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie polewam czekoladą ciasto. Na koniec biorę łyżkę i „rączką” robię „mazaje” na cieście, żeby uzyskać niejednolity wzór.

Śliwkowa makówka gotowa, smacznego 😊

Śliwkowa makówka
Śliwkowa makówka

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *