
Śliwkowa makówka
Wspaniała propozycja jesienna, czyli śliwkowa makówka. Te pyszne warstwy z pewnością przypadną do gustu tym, którzy lubią mak i śliwki. Rewelacyjne i kuszące połączenie 😊
A do ciasta proponuję Wam książkę Wiesława Myśliwskiego „Traktat o łuskaniu fasoli” – wspaniały monolog o przeznaczeniu i przypadku, o zwykłym życiu i szaleństwie. Cudowna lektura na długie jesienne wieczory 😊
Składniki na ciasto makowe:
5 jajek
¾ szklanki cukru
3 szklanki maku
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka tartej bułki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Uwaga: szklanka 200 ml
Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem. Do 3 szklanek mielonego maku użyjcie 1 1/4 szklanki gorącego mleka)).
Żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem. Białka ubijam i mieszam delikatnie łopatką z masą makową.
Ciasto wykładam do foremki (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Mogę przystąpić do przygotowania warstwy śliwkowej.
Składniki: 300 g śliwek świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki kroję w kostkę i gotuję na małym ogniu razem z cukrem waniliowym i cynamonem przez 10 minut (jeśli śliwki wydają się Wam za kwaśne, możecie dodać trochę cukru). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ½ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe. Odstawiam do wystygnięcia.
Na koniec przygotowuję krem z mascarpone.
Składniki:
300 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao
50 g czekolady
Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję serek i cukier puder i ponownie ubijam. Połowę kremu rozprowadzam na śliwkach, a do drugiej połowy dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaową masę kładę kleksami na białej masie.
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie polewam czekoladą ciasto. Na koniec biorę łyżkę i „rączką” robię „mazaje” na cieście, żeby uzyskać niejednolity wzór.
Śliwkowa makówka gotowa, smacznego 😊




Kokosanki z kleksem

Racuchy drożdżowe
Zobacz również

Taormina – sycylijska perełka
23 stycznia, 2024
Tarta z morelami i bezą
11 lipca, 2024
4 komentarze
Ewa
Cześć! Podoba mi się pomysł na ciasto. Lubię zarówno mak i śliwki, a co lepsze, mam mak z kończącym się terminem ważności 😉 Przepis na ciasto jak znalazł 😉
Karolina
Hej! A to się idealnie złożyło 🙂 Cieszę się, że się spodobało 🙂 Dziękuję i miłych wypieków. Mam nadzieję, że będzie super smakowało 🙂
Słodko Słodka
Idealne ciacho na zbliżające się dużymi krokami święta
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Chyba można już zacząć testować świąteczne ciacha, w sumie czemu nie 🙂