ciastka czekoladowe z serduszkiem
Ciasta,  Ciastka,  Vege,  Walentynki

Ciastka czekoladowe z serduszkiem (vege)

Czasami przepisy powstają na specjalne życzenia przyjaciół. 😊 Ciastka z serduszkiem są właśnie taką „słodkością”, która zrodziła się ze zdania „zrób coś wegańskiego dla mnie”.

Poszłam zatem do kuchni i na bazie ciasteczek czekoladowych powstały wegańskie ciasteczka czekoladowe z serduszkiem.

Wspaniale wpiszą się też w klimat Walentynkowy.

Składniki na ok. 12 sztuk:

½ czekolady wegańskiej

50 g śmietanki sojowej

½ szklanki musu lub dżemu jabłkowego

1 łyżka agawy

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka kakao

1 ½ szklanki mąki

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną na kawałki czekoladę.

Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę pozostawiam do wystygnięcia.

W misce umieszczam wszystkie składniki razem z czekoladą i zagniatam ciasto.

Gotowe ciasto rozwałkowuję na grubość ok 7-8 mm i wykrawam szklanką ciastka.

Serduszko uzyskałam za pomocą pieczątki, ale dozwolone są wszystkie kształty i wzory 😊

Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *