Ciastka czekoladowe z serduszkiem (vege)
Czasami przepisy powstają na specjalne życzenia przyjaciół. 😊 Ciastka z serduszkiem są właśnie taką „słodkością”, która zrodziła się ze zdania „zrób coś wegańskiego dla mnie”.
Poszłam zatem do kuchni i na bazie ciasteczek czekoladowych powstały wegańskie ciasteczka czekoladowe z serduszkiem.
Wspaniale wpiszą się też w klimat Walentynkowy.
Składniki na ok. 12 sztuk:
½ czekolady wegańskiej
50 g śmietanki sojowej
½ szklanki musu lub dżemu jabłkowego
1 łyżka agawy
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka kakao
1 ½ szklanki mąki
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną na kawałki czekoladę.
Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę pozostawiam do wystygnięcia.
W misce umieszczam wszystkie składniki razem z czekoladą i zagniatam ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkowuję na grubość ok 7-8 mm i wykrawam szklanką ciastka.
Serduszko uzyskałam za pomocą pieczątki, ale dozwolone są wszystkie kształty i wzory 😊
Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego 😊