Wyjątkowo czekoladowe ciastka brownie
Te wyjątkowo czekoladowe ciastka brownie to chyba najbardziej czekoladowe ciastka na świecie. Mają niezwykle wciągający smak i konsystencję. Rewelacyjny dodatek do kawy 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 12 ciasteczek:
200 g czekolady (ulubionej)
50 g masła
1 jajko
1 łyżka wanilii
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki
Orzechy
50 g czekoladowych kropelek z mlecznej lub białej czekolady (lub siekanej czekolady)
Przygotowanie:
Czekoladę i masło umieszczam w jednej misce i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Jajko, wanilię i cukier ucieram, a następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem i ponownie miksuję.
Do masy dodaję mąkę, proszek do pieczenia, orzeszki i czekoladowe kropelki i całość mieszam łopatką.
Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na 40 minut.
Kiedy ciasto jest schłodzone, wykładam po łyżce ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie dociskam.
Między ciastkami zostawiam spory odstęp, ponieważ się „rozejdą” po blaszce.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 14 minut.
Następnie wyciągam blaszkę od razu z piekarnika i nie ruszam ciastek do całkowitego wystygnięcia.
(Ciastka mogą się Wam wydawać niedopieczone, ale nie pieczemy dłużej, bo stracą cały urok ciastek brownie).
Po wystygnięciu te wyjątkowo czekoladowe ciasteczka brownie robią się lekko kruche i mocno czekoladowe. Najlepiej smakują chyba z kawą.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Julita
upiekłam, są rewelacyjne. dzięki za przepis
Karolina
😀 Cieszę się, że Ci smakują. U nas poszła już kolejna porcja. Ciasteczka są mega – potwierdzam 🙂