Sernik w trzech smakach
Ciasta,  Serniki

Sernik w trzech smakach

Ten sernik w trzech smakach to świetne połączenie czekolady, bananów i truskawek. Bardzo ciekawa propozycja nie tylko na owocowe lato. Wypróbuj koniecznie.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciateczkowy spód:

100 g ciasteczek petite beurre

½ szklanki wiórków kokosowych

½ szklanki mielonych orzechów

½ łyżki cukru pudru

80 g masła

Przygotowanie:

Masło roztapiam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję razem z pozostałymi składnikami do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka z masłem. Boczki i dno „wylepiam” ciasteczkami i tortownicę wstawiam do lodówki.

Teraz zabieram się za masę serową.

Składniki na masę serową:

700 g mielonego twarogu

1 szklanka cukru

4 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

200 g banana (waga po obraniu skórki – to mniej więcej 2 małe banany)

1 łyżeczka cytryny

200 g truskawek

60 g ulubionej czekolady

1 łyżka kakao

2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

Banany rozgniatam widelcem i dodaję do nich cytrynę. Krótko mieszam i odstawiam.

Truskawki blenduję na puree.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy.

Następnie masę twarogową dzielę na 3 równe części.

Białka ubijam na sztywną pianę.

Do jednej części masy twarogowej dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao, mieszam do połączenia się składników. Następnie dodaję 1/3 porcji ubitych białek i mieszam delikatnie łopatką.

Część czekoladową wykładam do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut.

W tym czasie przygotowuję warstwę truskawkową. Do kolejnej części masy twarogowej dodaję zblendowane truskawki, mieszam. Dodaję 1/3 porcji ubitych białek i delikatnie mieszam łopatką.

Wyciągam tortownicę z piekarnika, wylewam na warstwę czekoladową warstwę truskawkową i sernik wstawiam ponownie do piekarnika na 25 minut.

Następnie do ostatniej części masy twarogowej dodaję zgniecione banany, mieszam. I na koniec pozostałe białka. Mieszam delikatnie łopatką i wykładam warstwę bananową do tortownicy.

Teraz wstawiam sernik na 30 minut do pieczenia.

Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiam sernik do lodówki na kilka godzin.

Na koniec przygotowuję polewę.

Składniki na polewę:

30 ml śmietanki

50 g białej czekolady

1/3 szklanki siekanych orzeszków

Owoce i czekolada do ozdoby.

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam w rondelku, ale nie gotuję. Wkruszam białą czekoladę i mieszam do połączenia się składników. Następnie dodaję orzeszki i ponownie mieszam. Czekoladę wylewam na zimny sernik.

Na koniec przyozdabiam ciasto w dowolny sposób. U mnie to truskawki i ciemna czekolada.

Sernik w trzech smakach gotowy. Smacznego 🙂

Sernik w trzech smakach

Sernik w trzech smakach

Sernik w trzech smakach
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here