Ciasta,  Torty

Tort kwiatowy

Czy tort jest u Was również nieodzownym elementem każdych urodzin niezależnie od tego, ile świeczek na torcie musi zdmuchnąć solenizant? Niezależnie od tego, czy impreza urodzinowa jest w szerszym, czy tylko w rodzinnym gronie? Moim skromnym zdaniem to wspaniała tradycja, która powoduje, że ten dzień staje się wyjątkowy, odpowiednio celebrowany.

Dlatego proponuję tort na biszkopcie z przepisu cioci, z nadzieniem i przybraniem z nutką nowoczesności.

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 ½ szklanki mąki tortowej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Nadzienie i przybranie:

200 g dżemu z czarnej porzeczki

1 czekolada mleczna

1 czekolada gorzka

330 ml śmietanki 30%

2 szklanki wody z sokiem z pomarańczy i cytryny

1 kg serka mascarpone

100 g jagód (świeżych lub mrożonych)

4 łyżki cukru pudru

100 g śmietanki 12%

1 płaska łyżeczka wanilii

Kwiaty (goździki, bratki, róże, nagietki lub inne kwiaty jadalne)

Przygotowanie:

Całe jajka i cukier ubijam w misce na puszystą masę. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam w misce i dodaję do masy jajecznej. Delikatnie mieszam łopatką.

Biszkopt wlewam do tortownicy 20-22 cm z wysmarowanym dnem i piekę w temperaturze 170 ° C przez 35-40 minut.

Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie odstawiam do wystygnięcia.

Śmietankę 30% ubijam, dodaję „na 2 raty” do czekolady i za każdym razem dokładnie, ale delikatnie mieszam. Krem wstawiam do lodówki.

Jagody miksuję. Dodaję do nich ok. 400 g serka mascarpone, 1,5 łyżki cukru pudru i całość ubijam końcówką do jajek. Tak przygotowany krem wstawiam do lodówki.

Resztę serka mascarpone (600 g), 2,5 łyżki cukru pudru, wanilię i śmietankę 12% umieszczam w jednej misce i również ubijam końcówką do jajek. Krem wstawiam do lodówki.

Kwiaty myję i odkładam na ręcznik papierowy, żeby „oddały” wodę.

Mamy już wszystkie składniki i możemy przystąpić do komponowania tortu.

Biszkopt kroję na trzy blaty.

Kładę pierwszy blat na talerzu i nasączam wodą z sokiem. Blat smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy.

Przykrywam drugim blatem, nasączam go wodą z sokiem i wykładam na niego krem jagodowy.

Przykrywam trzecim blatem, który też nasączam wodą z sokiem i cały tort pokrywam kremem waniliowym, również boki.

Na torcie układam w dowolny sposób kwiaty. Można zostawić też trochę waniliowego kremu i wykonać szprycą wzory. Tutaj główną rolę odgrywa nasza wyobraźnia 😊

Tak przygotowany tort odstawiam w chłodne miejsce i czekam na solenizanta. Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *