Tort kwiatowy
Czy tort jest u Was również nieodzownym elementem każdych urodzin niezależnie od tego, ile świeczek na torcie musi zdmuchnąć solenizant? Niezależnie od tego, czy impreza urodzinowa jest w szerszym, czy tylko w rodzinnym gronie? Moim skromnym zdaniem to wspaniała tradycja, która powoduje, że ten dzień staje się wyjątkowy, odpowiednio celebrowany.
Dlatego proponuję tort na biszkopcie z przepisu cioci, z nadzieniem i przybraniem z nutką nowoczesności.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Nadzienie i przybranie:
200 g dżemu z czarnej porzeczki
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
330 ml śmietanki 30%
2 szklanki wody z sokiem z pomarańczy i cytryny
1 kg serka mascarpone
100 g jagód (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki cukru pudru
100 g śmietanki 12%
1 płaska łyżeczka wanilii
Kwiaty (goździki, bratki, róże, nagietki lub inne kwiaty jadalne)
Przygotowanie:
Całe jajka i cukier ubijam w misce na puszystą masę. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam w misce i dodaję do masy jajecznej. Delikatnie mieszam łopatką.
Biszkopt wlewam do tortownicy 20-22 cm z wysmarowanym dnem i piekę w temperaturze 170 ° C przez 35-40 minut.
Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie odstawiam do wystygnięcia.
Śmietankę 30% ubijam, dodaję „na 2 raty” do czekolady i za każdym razem dokładnie, ale delikatnie mieszam. Krem wstawiam do lodówki.
Jagody miksuję. Dodaję do nich ok. 400 g serka mascarpone, 1,5 łyżki cukru pudru i całość ubijam końcówką do jajek. Tak przygotowany krem wstawiam do lodówki.
Resztę serka mascarpone (600 g), 2,5 łyżki cukru pudru, wanilię i śmietankę 12% umieszczam w jednej misce i również ubijam końcówką do jajek. Krem wstawiam do lodówki.
Kwiaty myję i odkładam na ręcznik papierowy, żeby „oddały” wodę.
Mamy już wszystkie składniki i możemy przystąpić do komponowania tortu.
Biszkopt kroję na trzy blaty.
Kładę pierwszy blat na talerzu i nasączam wodą z sokiem. Blat smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy.
Przykrywam drugim blatem, nasączam go wodą z sokiem i wykładam na niego krem jagodowy.
Przykrywam trzecim blatem, który też nasączam wodą z sokiem i cały tort pokrywam kremem waniliowym, również boki.
Na torcie układam w dowolny sposób kwiaty. Można zostawić też trochę waniliowego kremu i wykonać szprycą wzory. Tutaj główną rolę odgrywa nasza wyobraźnia 😊
Tak przygotowany tort odstawiam w chłodne miejsce i czekam na solenizanta. Smacznego 😊