sześć babeczek z kremem czekoladowym ustawionych na kratce
Babki i babeczki,  Ciasta

Babeczki z czekoladową bitą śmietaną

Kolejna wariacja na temat babeczek. Nie będę dużo o nich opowiadać – są po prostu pyszne. Czekoladowa babeczka z kawałkami czekolady, a na górze czekoladowa bita śmietana. No i czego chcieć więcej 😊

Składniki na około 18 babeczek:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 jajka

3/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

3 tabliczki czekolady

400g śmietany 30%

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.

Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.

Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.

Jedną czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy.

Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta (do połowy papilotki).

Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

2 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Śmietanę ubijamy na sztywno i kiedy czekolada przestygnie, dodajemy ją w dwóch partiach do śmietany.

Całość dokładnie mieszamy. Kremem zdobimy babeczki.

Smacznego 🙂

Babeczki z czekoladową bitą śmietaną
Babeczki z czekoladową bitą śmietaną
Babeczki z czekoladową bitą śmietaną
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *