Babeczki z czekoladową bitą śmietaną
Kolejna wariacja na temat babeczek. Nie będę dużo o nich opowiadać – są po prostu pyszne. Czekoladowa babeczka z kawałkami czekolady, a na górze czekoladowa bita śmietana. No i czego chcieć więcej 😊
Składniki na około 18 babeczek:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
3 tabliczki czekolady
400g śmietany 30%
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.
Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.
Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.
Jedną czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta (do połowy papilotki).
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
2 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubijamy na sztywno i kiedy czekolada przestygnie, dodajemy ją w dwóch partiach do śmietany.
Całość dokładnie mieszamy. Kremem zdobimy babeczki.
Smacznego 🙂
12 komentarzy
iza
genialnie wyglądają
Karolina
Dziękuję bardzo :):):)
Teresa
Wspaniałe
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 🙂 🙂
Trwałość
Wotam. Czy można je zrobić dzień wcześniej??
Karolina
Dzień dobry, tak, można, krem dobrze się trzyma 🙂
Monia
Czekolada ma być gorzka?
Karolina
Czekolada może być pół na pół, i gorzka i mleczka, ale uważam, że z gorzką lepsze 🙂
Ewa7
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej???
Karolina
Do rondelka wlewamy trochę wody, wstawiamy w to miskę tak, aby nie dotykała dna. Do miski wkruszamy czekoladę i podgrzewając całość czekamy, aż czekolada się rozpuści 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ewa7
Już wiem jak
Karolina
🙂 Jakoś późno przyszło do mnie powiadomienie 🙂