Ciasto biszkoptowe z owocami
Przepyszne i delikatne ciasto biszkoptowe z owocami to świetny pomysł na letnie słodkości. Doskonale komponuje się z każdymi owocami. Wyjątkowo puszyste 😊
Składniki:
5 jajek dużych
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
300 g owoców (u mnie to wiśnie i truskawki)
½ łyżki kaszy manny
½ łyżki mąki
UWAGA: szklanka 200 ml
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam obroty o połowę. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Zmniejszam obroty do minimum. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam i dodaję do masy jajecznej na zmianę z olejem.
Spód tortownicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto.
Owoce obtaczam w kaszy i mące (jeśli owoce są duże, należy je pokroić – truskawki kroiłam na ćwiartki)
Owoce układam na masie biszkoptowej.
Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 60 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem. Ciasto biszkoptowe z owocami można podawać z bitą śmietaną, polać czekoladą, ale samo też smakuje wybornie.
Smacznego 😊