Ciasto biszkoptowe z owocami
Ciasta,  W 30 minut

Ciasto biszkoptowe z owocami

Przepyszne i delikatne ciasto biszkoptowe z owocami to świetny pomysł na letnie słodkości. Doskonale komponuje się z każdymi owocami. Wyjątkowo puszyste 😊

Składniki:

5 jajek dużych

½ szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

300 g owoców (u mnie to wiśnie i truskawki)

½ łyżki kaszy manny

½ łyżki mąki

UWAGA: szklanka 200 ml

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam obroty o połowę. Następnie dodaję po jednym żółtku.

Zmniejszam obroty do minimum. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam i dodaję do masy jajecznej na zmianę z olejem.

Spód tortownicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto.

Owoce obtaczam w kaszy i mące (jeśli owoce są duże, należy je pokroić – truskawki kroiłam na ćwiartki)

Owoce układam na masie biszkoptowej.

Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 60 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.

Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem. Ciasto biszkoptowe z owocami można podawać z bitą śmietaną, polać czekoladą, ale samo też smakuje wybornie.

Smacznego 😊

Ciasto biszkoptowe z owocami
Ciasto biszkoptowe z owocami
Ciasto biszkoptowe z owocami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *