Pralinki czekoladowe
Pralinki czekoladowe z rodzynkami, wiśniami (lub żurawiną) i orzechami, tak właściwie powinna brzmieć pełna nazwa tych małych pysznych kuleczek 😊
Bardzo szybkie i bardzo smaczne. Z jednej porcji „utoczycie” około 20 pralinek.
Składniki:
100 g rodzynek
100 g suszonych wiśni (lub żurawiny)
50 ml rumu
2 garście orzechów włoskich
50 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Cukier puder
Sproszkowane owoce (u mnie czarna porzeczka)
Rodzynki myję w gorącej wodzie, osuszam i kroję razem z wiśniami (żurawiną) w drobną kostkę. Owoce zalewam rumem i zostawiam pod przykryciem na 20 minut. Orzechy siekam, nie za drobno.
Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Do owoców dodaję orzechy, cukier puder i mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę i dobrze mieszam.
Z masy „toczę” kuleczki dowolnej wielkości i obsypuję cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym ze sproszkowanymi owocami. Miałam czarną porzeczkę, która nadała super kwaskową nutę.
Smacznego 😊