Poduszki na piwie z dżemem wiśniowym
Poduszki na piwie z dżemem wiśniowym to świetne ciastka z nadzieniem, które zachwycą wszystkich.
Są super proste i super smaczne. Przepis znalazłam w zeszycie „z sentymentem”, ale nie pamiętałam ich smaku. Muszę przyznać, że są rewelacyjne. Jest duży urok w tej prostocie.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 12 poduszek:
2 ½ szklanki mąki tortowej
100 ml (½ szklanki) piwa w temperaturze pokojowej
200 g masła (wyciągamy godzinę wcześniej z lodówki)
1 pełna łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu wiśniowego (u mnie bez dodatku cukru)
1 białko
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na 40 minut.
Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie to akurat prostokąty z falbankami, ale mogą być też inne formy).
Na jeden prostokąt kładę pełną łyżeczkę dżemu, boki smaruję białkiem i przykrywam drugim prostokątem. Boki dociskam i ciastko odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Poduszki piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane.
Lekko ciepłe poduszki posypuję cukrem pudrem.
Poduszki na piwie z dżemem wiśniowym gotowe. Smacznego 🙂