Babka na drożdżach
Mówię na nią babka na drożdżach, a nie drożdżowa, bo sposób jej przygotowania jest raczej specyficzny jak na babę drożdżową.
Właściwie można powiedzieć, że przygotowuje się ją jak babkę piaskową, ale zamiast proszku do pieczenia dodaje się rozrobione drożdże.
Babka ta ma również trochę inny smak niż typowa babka drożdżowa – coś pomiędzy zwykłą babką a babą drożdżową.
Przepis pochodzi z Austrii i naprawdę warto go wypróbować 😊
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki:
2 dag drożdży
125 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
140 g miękkiego masła
½ szklanki cukru
4 jajka
1 ½ szklanki mąki tortowej
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 garście płatków migdałów
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszam do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i zalewam całym mlekiem. Mieszam i odstawiam przykrywając ściereczką.
Międzyczasie ucieram masło mikserem dodając powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dodaję mąkę ze szczyptą soli i miksuję. Wlewam do mieszanki rozrobione drożdże z mlekiem i miksuję.
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta razem z płatkami migdałów. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut.
Okrągłą foremkę do babki z kominkiem (średnica 20-22 cm) smaruję masłem i obsypuję mąką. Następnie przekładam ciasto do foremki.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni i stawiam babkę na 45-50 minut. Po upieczeniu czekam chwilę, aż przestygnie i wyciągam babkę z foremki.
Na koniec babkę lukruję lub posypuję cukrem pudrem. Babka na drożdżach gotowa. Smacznego 😊