sernik gotowany z motylkami i czekoladą
Bez pieczenia,  Ciasta,  Serniki

Sernik gotowany z czekoladą

Przepyszny klasyk w kuchniach mam i babć. Sernik gotowany należy do kategorii ciast, które zawsze się udają ? Dzisiaj w wersji z kuszącą czekoladą.

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Składniki:

1,2 kg twarogu (najlepiej nie z wiaderka, sernik będzie wtedy bardziej zwarty)

1 szklanka cukru

6 jajek

200 g masła

cukier waniliowy

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

0,5 l mleka

6 paczek ciastek petite beurre (pakowanych po 10, polecam te grube i twarde)

trochę mleka lub np. soku pomarańczowego do maczania ciastek

Płatki migdałów, orzechy (dowolnie)

Sernik gotujemy w następujący sposób:

Masło, cukier i cukier waniliowy wkładamy do sporego garnka (gotuję zawsze w garnku o średnicy 24 cm) i rozpuszczamy.

Twaróg mielimy, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany twaróg dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując.

2 budynie rozprowadzamy w 0,5 l mleka i wlewamy do masy serowej. Mieszając czekamy aż wszystko się zagotuje i mocno zgęstnieje. Dodajemy pokrojone (lub płatki lub słupki) migdały (mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika.

Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego i maczamy po jednym ciastku.

Ciastka układamy na dnie blachy (35 x 25 cm), jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku.

Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.

Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę:

200 g śmietanki 30%

200 g czekolady

1 łyżka miodu

Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i miód.

Odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Czekoladę wylewamy na sernik i odstawiamy do wystygnięcia.

Sernik wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy, najlepiej kilka godzin.

Ciasto można też dowolnie przyozdobić. U mnie są to motylki z białej czekolady. Wykorzystałam 1/2 białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lekko przestygniętą czekoladę umieściłam w rożku papierowym (może to być też foliowy worek do szprycy) i obcięłam końcówkę. Na papierze do pieczenia zrobiłam połówki motylków i zostawiłam do zastygnięcia. Na koniec ozdobiłam sernik.

Smacznego ?

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here