Makowiec zawijany
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Drożdżowe,  Wielkanoc

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym.

Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku.

Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm.

UWAGA: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki

4 dag drożdży

400g masła

4jajka

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto można wyrobić również mikserem. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, można też na całą noc.

Składniki na masę makową:

600 g mielonego maku (7 szklanek)

600 ml wrzącego mleka

60 g masła

4 łyżki powideł śliwkowych

2 garście skórki pomarańczowej

2 garście rodzynek

4 garście płatków migdałów

4 garście siekanych orzechów

4 łyżki miodu

4 jajka

4 łyżki cukru

1 dag drożdży

1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Następnie do maku dodaję rozpuszczone masło, powidła i wszystkie bakalie, miód i żółtka. Całość mieszam.

Drożdże zasypuję odrobiną cukru i zalewam 1 łyżką letniego mleka. Mieszam i odstawiam na 10 minut.

Białka ubijam i powoli dodaję 4 łyżki cukru stale ubijając na bezę.

Drożdże dodaję do masy makowej, mieszam. Na koniec do maku dodaję ubite białko, 2 łyżki białka zostawiam.

Masa makowa powinna być całkowicie wystudzona, można ją nawet wstawić na trochę do lodówki, żeby miała podobną temperaturę, co ciasto.

Teraz mogę rozpocząć zawijanie makowców.

Ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na szerokość około 30 cm i grubość około 5 mm.

Każdą połówkę rozwałkowanego ciasta smaruję pozostałym ubitym białkiem i wykładam po połowie masy makowej zostawiając z każdej strony 2 cm ciasta bez masy. Teraz mogę zwinąć ciasto w roladę (rolady zawijam zawsze na papierze do pieczenia, tak jest łatwiej 😊 )

Rolady zawijam w papier do pieczenia pozostawiając u góry około 2 cm luzu, żeby ciasto miało gdzie rosnąć.

Makowce układam na blaszce do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut.

Następnie wyciągam makowce z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia.

Gotowe rolady polewam lukrem (1 łyżka ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru) i dowolnie ozdabiam. Makowiec zawijany gotowy. Smacznego 🙂

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.