Makowiec zawijany
Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym.
Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku.
Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm.
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
4 dag drożdży
400g masła
4jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto można wyrobić również mikserem. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, można też na całą noc.
Składniki na masę makową:
600 g mielonego maku (7 szklanek)
600 ml wrzącego mleka
60 g masła
4 łyżki powideł śliwkowych
2 garście skórki pomarańczowej
2 garście rodzynek
4 garście płatków migdałów
4 garście siekanych orzechów
4 łyżki miodu
4 jajka
4 łyżki cukru
1 dag drożdży
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Następnie do maku dodaję rozpuszczone masło, powidła i wszystkie bakalie, miód i żółtka. Całość mieszam.
Drożdże zasypuję odrobiną cukru i zalewam 1 łyżką letniego mleka. Mieszam i odstawiam na 10 minut.
Białka ubijam i powoli dodaję 4 łyżki cukru stale ubijając na bezę.
Drożdże dodaję do masy makowej, mieszam. Na koniec do maku dodaję ubite białko, 2 łyżki białka zostawiam.
Masa makowa powinna być całkowicie wystudzona, można ją nawet wstawić na trochę do lodówki, żeby miała podobną temperaturę, co ciasto.
Teraz mogę rozpocząć zawijanie makowców.
Ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na szerokość około 30 cm i grubość około 5 mm.
Każdą połówkę rozwałkowanego ciasta smaruję pozostałym ubitym białkiem i wykładam po połowie masy makowej zostawiając z każdej strony 2 cm ciasta bez masy. Teraz mogę zwinąć ciasto w roladę (rolady zawijam zawsze na papierze do pieczenia, tak jest łatwiej 😊 )
Rolady zawijam w papier do pieczenia pozostawiając u góry około 2 cm luzu, żeby ciasto miało gdzie rosnąć.
Makowce układam na blaszce do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut.
Następnie wyciągam makowce z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia.
Gotowe rolady polewam lukrem (1 łyżka ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru) i dowolnie ozdabiam. Makowiec zawijany gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
Kamila
Wychodzi bardzo smaczny i przynajmniej jak się samemu zrobi, to widać mak, w przeciwieństwie do tych kupnych. I wcale nie taki trudny przepis, jak się już kupi zmielony mak 😉
Karolina
Wszystko potwierdzam 🙂 Uwielbiam ten makowiec właśnie za dużą ilość maku 🙂 A mielony mak „robi największą robotę” 😀 Cieszę się, że smakuje 🙂