Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy, tarta pistacjowa – jak kto woli. Najważniejsze, że ciasto jest mocno pistacjowe i smakuje wybornie.
Świetna propozycja na Wielkanoc, ale sprawdzi się też bez okazji 😊
Dzień wcześniej rozpoczynam od przygotowania bazy do kremu pistacjowego.
Składniki na bazę pistacjową:
400 ml śmietanki 30%
200 g białej czekolady
200 g pasty pistacjowej (jeśli nie masz dostępu do pasty pistacjowej, możesz zblendować na pastę prażone pistacje)
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Wkruszam czekoladę i dodaję pastę pistacjową. Wszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
(Dzień wcześniej mogę również przygotować kruche ciasto).
Składniki na ciasto (blaszka 33×43):
500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek)
1 szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
200-220 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję dodatkowe 20 g masła. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Z resztek ciasta wycinam motylki lub inne kształty.
Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika na 15-20 minut, aż się lekko zarumieni. Motylki ułożyłam na osobnej blaszce i piekłam razem z ciastem.
Kruche ciasto odstawiam do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowuję krem.
Składniki na krem:
Baza pistacjowa przygotowana dzień wcześniej
125 g mascarpone
Dodatkowo:
200 g dżemu malinowego
Przygotowanie:
Do bazy pistacjowej dodaję mascarpone i całość miksuję, aż składniki się połączą, a krem zrobi się stabilny.
Kruche ciasto smaruję dżemem malinowym (2 łyżki zostawiam, żeby zrobić ozdobne „esy floresy” 😊).
Na dżem wykładam krem pistacjowy i równomiernie rozprowadzam na cieście. Mazurek wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Na połowie ciasta ułożyłam motylki z kruchego ciasta, a na drugiej połowie zrobiłam wzorki z dżemu malinowego.
Mazurek pistacjowy gotowy. Smacznego 😊
7 komentarzy
Ania
Jaka ilość pistacji trzeba przygotować na pastę?
Karolina
Też 200 g, zmniejszy się tylko ich objętość 🙂 Polecam pistacje prażone, bez soli. Można też samemu uprażyć pistacje bez łupinek w piekarniku, aż nabiorą lekko „złotego” koloru. Będą lepiej smakować 🙂
AniaR
Pyszny, szczególnie dla wielbicieli pistacji znika szybciutko.
Karolina
Aniu, bardzo dziękuję 🙂 Ogromnie mnie to cieszy, że smakuje 🙂 Pozdrawiam wiosennie 🙂
AniaR
Pyszny, szczególnie dla wielbicieli pistacji znika szybciutko.
Patrycja Reszko
Cudownie się prezentuje!
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Był przepyszny 🙂