Babka orzechowa
Doskonała babka orzechowa nie tylko na święta. Polana czekoladą z orzechami smakuje rewelacyjnie.
Babka jest niezwykle prosta i nie zajmie Wam dużo czasu.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
¾ szklanki cukru
4 jajka
1 ¼ szklanki mielonych orzechów
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
50 ml śmietanki 30%
50 g czekolady (ulubionej, u mnie z orzechami)
Przygotowanie:
Mielone orzechy mieszam z 2 łyżkami mąki tortowej. Resztę mąki tortowej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Miękkie masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Następnie dodaję po łyżce mąkę z proszkiem i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką.
Formę babkową z kominkiem smaruję masłem i posypuję kaszą manną. Wlewam gotowe ciasto i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut (do suchego patyczka).
Kiedy babka przestygnie polewam ją rozpuszczoną w gorącej śmietance czekoladą. W tym celu podgrzewam śmietankę, ale nie gotuję, dodaję czekoladę, czekam chwilę, a następnie mieszam do połączenia się składników.
Czekoladę wylewam na babkę. Na koniec babkę dekoruję.
Babka orzechowa gotowa. Smacznego 🙂