Babka orzechowa
Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut

Babka orzechowa

Doskonała babka orzechowa nie tylko na święta. Polana czekoladą z orzechami smakuje rewelacyjnie.

Babka jest niezwykle prosta i nie zajmie Wam dużo czasu.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

¾ szklanki mąki pszennej tortowej

2/3 szklanki mąki ziemniaczanej

200 g masła

¾ szklanki cukru

4 jajka

1 ¼ szklanki mielonych orzechów

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

50 ml śmietanki 30%

50 g czekolady (ulubionej, u mnie z orzechami)

Przygotowanie:

Mielone orzechy mieszam z 2 łyżkami mąki tortowej. Resztę mąki tortowej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Miękkie masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Następnie dodaję po łyżce mąkę z proszkiem i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką.

Formę babkową z kominkiem smaruję masłem i posypuję kaszą manną. Wlewam gotowe ciasto i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut (do suchego patyczka).

Kiedy babka przestygnie polewam ją rozpuszczoną w gorącej śmietance czekoladą. W tym celu podgrzewam śmietankę, ale nie gotuję, dodaję czekoladę, czekam chwilę, a następnie mieszam do połączenia się składników.

Czekoladę wylewam na babkę. Na koniec babkę dekoruję.

Babka orzechowa gotowa. Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *