Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery,  Serniki

Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie

Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy na chrupiącym spodzie. Lekkie i ożywcze truskawki z dodatkiem ricotty, chrupiący spód i trochę biszkoptów. Tak niewiele trzeba, żeby uprzyjemnić sobie gorący dzień.

Składniki na chrupiący spód:

200 g ulubionej czekolady

4 garście drobno siekanych orzechów

80 g prażynki do tortów lub zmielonych sucharków

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję olej i mieszam. Na koniec dodaję orzechy i prażynkę, całość mieszam i wykładam do tortownicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Wystygnięty spód odklejam od papieru do pieczenia, ponownie układam na papierze i zamykam tortownicę.

Teraz przygotowuję masę truskawkową.

Składniki na masę truskawkową:

500 g truskawek

200 ml śmietanki 30%

250 g ricotty

8-10 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość do swoich preferencji 🙂 )

4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: około 10 okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

Truskawki blenduję, dodaję do nich mleko skondensowane i ricottę i miksuję.

Napęczniałą żelatynę zalewam ¼ szklanki gorącej wody, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Dodaję 2 łyżki masy truskawkowej, mieszam i wlewam do reszty masy truskawkowej i miksuję.

Śmietankę ubijam i dodaję do masy truskawkowej. Teraz mieszam już delikatnie łopatką, albo mikserem na niskich obrotach.

Połowę masy truskawkowej wylewam na chrupiący spód, wykładam biszkopty, wylewam drugą połowę masy i wstawiam całość do lodówki na kilka godzin (u mnie biszkopty „robiły, co chciały”. Jeśli chcecie, żeby leżały prosto, przed wylaniem drugiej połowy masy wstawcie tortownicę do lodówki, żeby masa truskawkowa z biszkoptami stężała. Później wylejcie drugą połowę masy).

Na koniec przyozdabiam deser truskawkowy ulubionymi dodatkami. To mogą być wiórki czekoladowe, jak u mnie, ale również bita śmietana, ulubiony dżem, czekolada, świeże truskawki lub inne owoce.

Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie gotowy. Smacznego 🙂

Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie

Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie

Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here