Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy na chrupiącym spodzie. Lekkie i ożywcze truskawki z dodatkiem ricotty, chrupiący spód i trochę biszkoptów. Tak niewiele trzeba, żeby uprzyjemnić sobie gorący dzień.
Składniki na chrupiący spód:
200 g ulubionej czekolady
4 garście drobno siekanych orzechów
80 g prażynki do tortów lub zmielonych sucharków
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję olej i mieszam. Na koniec dodaję orzechy i prażynkę, całość mieszam i wykładam do tortownicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Wystygnięty spód odklejam od papieru do pieczenia, ponownie układam na papierze i zamykam tortownicę.
Teraz przygotowuję masę truskawkową.
Składniki na masę truskawkową:
500 g truskawek
200 ml śmietanki 30%
250 g ricotty
8-10 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość do swoich preferencji 🙂 )
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo: około 10 okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Truskawki blenduję, dodaję do nich mleko skondensowane i ricottę i miksuję.
Napęczniałą żelatynę zalewam ¼ szklanki gorącej wody, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Dodaję 2 łyżki masy truskawkowej, mieszam i wlewam do reszty masy truskawkowej i miksuję.
Śmietankę ubijam i dodaję do masy truskawkowej. Teraz mieszam już delikatnie łopatką, albo mikserem na niskich obrotach.
Połowę masy truskawkowej wylewam na chrupiący spód, wykładam biszkopty, wylewam drugą połowę masy i wstawiam całość do lodówki na kilka godzin (u mnie biszkopty „robiły, co chciały”. Jeśli chcecie, żeby leżały prosto, przed wylaniem drugiej połowy masy wstawcie tortownicę do lodówki, żeby masa truskawkowa z biszkoptami stężała. Później wylejcie drugą połowę masy).
Na koniec przyozdabiam deser truskawkowy ulubionymi dodatkami. To mogą być wiórki czekoladowe, jak u mnie, ale również bita śmietana, ulubiony dżem, czekolada, świeże truskawki lub inne owoce.
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie gotowy. Smacznego 🙂