Orzechówka z jabłkami
Babki i babeczki,  Ciasta

Orzechówka z jabłkami

Cudowne ciasto z mnóstwem orzechów i wyraźnym smakiem jabłek. Orzechówka z jabłkami jest prosta, smaczna i ładnie się prezentuje 😊

Składniki:

700 g jabłek

130 g masła

8 łyżek cukru

3 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

1,5 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki mleka

10 dag mielonych orzechów

1 cytryna (otarta skórka i sok)

1 łyżeczka cynamonu

200 g dżemu morelowego

Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, usuwam środki z pestkami. Od wypukłej strony nacinam gęsto i od razu skrapiam sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały.

Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, w trakcie ucierania dodaję po jednym jajku, cynamon i otartą skórkę z cytryny.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami i dodaję stopniowo do masy razem z mlekiem. Dokładnie mieszam do połączenia się składników.

Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Na wierzch układam jabłka nacięciami do góry.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70 minut (po 30 minutach przykrywam tortownicę folią aluminiową, żeby nie spiec za bardzo jabłek).

Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. W rondelku podgrzewam dżem morelowy i wylewam ciepły dżem na letnie ciasto. Odstawiam do wystygnięcia.

Orzechówka z jabłkami gotowa, można podawać ją z lodami, bitą śmietaną, można posypać też cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego 😊

Orzechówka z jabłkami
Orzechówka z jabłkami
Orzechówka z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *