Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką
I od razu wiadomo, że obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką będzie zawierać duże ilości czekolady, że to będzie raj dla podniebienia.
Ciasto składa się z kilku warstw, każda ma w sobie czekoladę, a razem tworzą niewyobrażalnie czekoladowe doznanie.
Zobaczcie, jak zrobić taki cud 😀
Składniki na ciasto:
100 g ciemnej czekolady (u mnie ciemna oznacza czekoladę 64%)
50 g masła
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką.
Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Następnie wyciągam tortownicę z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową (ganache).
Składniki na warstwę czekoladową:
100 g czekolady ciemnej
100 g czekolady mlecznej
200 ml śmietanki 30%
10 g masła
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Do śmietanki wkruszam czekoladę, czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam. Następnie dodaję miękkie masło pokrojone na kawałki. Mieszam, aż masło się rozpuści i całość odstawiam do wystygnięcia.
W kolejnym kroku zabieram się za przygotowanie warstwy chrupiącej.
Składniki na warstwę chrupiącą:
200 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna)
2 łyżki oleju
100 g masła orzechowego
100 g prażynki lub pokruszonych sucharków
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję olej i mieszam. Do czekolady dodaję masło orzechowe i ponownie mieszam, a na koniec dodaję prażynkę i mieszam do połączenia się składników.
W tym momencie mogę już składać ciasto.
Do tortownicy z ciastem czekoladowym wykładam 2 łyżki ganache’u, żeby chrupka lepiej się trzymała. Krem równomiernie rozprowadzam. Na to wykładam warstwę chrupiącą, którą rozprowadzam i wyrównuję.
Teraz warstwę chrupiącą przykrywam pozostałym kremem ganache. Całość wyrównuję i wstawiam do lodówki.
Na koniec przygotowuję polewę, też czekoladową 🙂
Składniki na polewę:
50 ml śmietanki 30%
50 g ciemnej czekolady
1 łyżka miodu
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Do śmietanki wkruszam czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników.
Do żelatyny dodaję niewielką ilość gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodaję do rozpuszczonej żelatyny 2 łyżki polewy, mieszam i wlewam żelatynę do pozostałej części polewy.
Całość mieszam i wylewam na ciasto, wyrównuję i wstawiam tortownicę ponownie do lodówki, tym razem na kilka godzin.
Ciasto możesz przyozdobić tak, jak lubisz. U mnie to chipsy kokosowe i orzeszki.
Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką gotowe. Smacznego 🙂
2 komentarze
Truskawkowa Fiesta
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 🙂 Z pewnością wpadnę 🙂