Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką
Ciasta,  Torty

Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką

I od razu wiadomo, że obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką będzie zawierać duże ilości czekolady, że to będzie raj dla podniebienia.

Ciasto składa się z kilku warstw, każda ma w sobie czekoladę, a razem tworzą niewyobrażalnie czekoladowe doznanie.

Zobaczcie, jak zrobić taki cud 😀

Składniki na ciasto:

100 g ciemnej czekolady (u mnie ciemna oznacza czekoladę 64%)

50 g masła

2 jajka

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.

Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką.

Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Następnie wyciągam tortownicę z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.

Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową (ganache).

Składniki na warstwę czekoladową:

100 g czekolady ciemnej

100 g czekolady mlecznej

200 ml śmietanki 30%

10 g masła

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Do śmietanki wkruszam czekoladę, czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam. Następnie dodaję miękkie masło pokrojone na kawałki. Mieszam, aż masło się rozpuści i całość odstawiam do wystygnięcia.

W kolejnym kroku zabieram się za przygotowanie warstwy chrupiącej.

Składniki na warstwę chrupiącą:

200 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna)

2 łyżki oleju

100 g masła orzechowego

100 g prażynki lub pokruszonych sucharków

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję olej i mieszam. Do czekolady dodaję masło orzechowe i ponownie mieszam, a na koniec dodaję prażynkę i mieszam do połączenia się składników.

W tym momencie mogę już składać ciasto.

Do tortownicy z ciastem czekoladowym wykładam 2 łyżki ganache’u, żeby chrupka lepiej się trzymała. Krem równomiernie rozprowadzam. Na to wykładam warstwę chrupiącą, którą rozprowadzam i wyrównuję.

Teraz warstwę chrupiącą przykrywam pozostałym kremem ganache. Całość wyrównuję i wstawiam do lodówki.

Na koniec przygotowuję polewę, też czekoladową 🙂

Składniki na polewę:

50 ml śmietanki 30%

50 g ciemnej czekolady

1 łyżka miodu

1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Do śmietanki wkruszam czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników.

Do żelatyny dodaję niewielką ilość gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodaję do rozpuszczonej żelatyny 2 łyżki polewy, mieszam i wlewam żelatynę do pozostałej części polewy.

Całość mieszam i wylewam na ciasto, wyrównuję i wstawiam tortownicę ponownie do lodówki, tym razem na kilka godzin.

Ciasto możesz przyozdobić tak, jak lubisz. U mnie to chipsy kokosowe i orzeszki.

Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką gotowe. Smacznego 🙂

Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką

Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką

Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here