Klasyk na maślance z jagodami i czekoladą
Ciasto maślankowe to już klasyk, wszyscy je robimy i lubimy. Świetne, puszyste, miękkie, można serwować z różnymi owocami. Ciasto idealne, kiedy nie mamy za dużo czasu i ochoty na kuchenne podboje. Do tego chrupiąca kruszonka, a dla podrasowania smaku dodałam czekoladę. To musi smakować 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
250 ml maślanki (ciasto można zrobić też na kefirze lub jogurcie)
¾ szklanki oleju
Składniki na kruszonkę:
100 g masła
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
7 łyżek mąki
Dodatkowo:
300 g jagód
50 g (1/2 tabliczki) czekolady
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Składniki na ciasto umieszczam w misce i krótko mieszam, tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta (jak na muffinki). Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście układam jagody.
Składniki na kruszonkę umieszczam w misce i zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie posypuję kruszonką jagody.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60 minut.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy ciasto lekko przestygnie, polewam ciasto czekoladą.
Klasyk na maślance z jagodami i czekoladą gotowy. Smacznego 😊
13 komentarzy
Justyna
Pysznie się prezentuje. Uwielbiam posmak jaki nadaje ciastom jogurt 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 🙂 🙂 O tak, jest świetne, i do tego takie puszyste. Jeszcze ciepłe po prostu „wymiata” 🙂
Paula
Uwielbiam każde ciasta z jagodami, tym bardziej podoba mi się z jogurtem 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Ja też należę do miłośniczek jagód w cieście. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Natalia
Witam 3 szklanki mąki ile to będzie na gramy
Karolina
Jeśli szklanka ma 200 ml to około 120-130 g, jeśli 250 ml to 150-160 g 🙂
Wera
Czy mrożone jagody będą się nadawać
Karolina
Tak, ja robiłam właśnie z mrożonymi 🙂 Pozdrawiam 🙂
Marzena
Używamy miksera czy łyżka tylko
Karolina
Tylko łyżki i nie mieszamy za długo, ciasto ma mieć taką niejednolitą konsystencję 🙂
Dorota
Robiłam drugi raz i ponownie wyszedł mi zakalec. Co robię nie tak?
Karolina
🙁 Jest kilka możliwości, jeśli za dokładnie wymiesza się ciasto – ciasto mieszamy tylko do połączenia składników, ma konsystencję grudkowatą wręcz. Albo owoce puściły dużo soku w jednym miejscu, wtedy może zrobić się zakalec (dobrze jest równo rozprowadzić owoce na cieście). I jeszcze kwestia piekarnika, każdy troszkę inaczej piecze, warto sprawdzić patyczkiem w miejscu, gdzie więcej owoców, czy już się upiekło. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dorota
Robiłam drugi raz i ponownie wyszedł mi zakalec. Co robię nie tak?